Wielrenners langs de Waal

Batterij Poederoijen en Brakel

Een batterij is een bomvrij gebouw met aarden dekking van in totaal drie bouwlagen. Het is opgetrokken in baksteen en gemetseld in kruisverband. De batterij onder Poederoijen werd gebouwd in 1879-1886 aan de Maasdijk ten zuiden van de identieke batterij onder Brakel.

de Batterij onder Poederoijen
Fort Brakel (foto: Sherry van der Velden)

De batterij diende ter afsluiting van de (afgedamde) Maas met de uiterwaarden en Maasdijk en bood bescherming aan de achterliggende sluizen, die van groot belang waren voor het inundatieveld in de Bommelerwaard. De batterij onder Brakel werd gebouwd in 1879-1884 ten zuidwesten van het dorp Brakel aan de Nieuwendijk en sloot de Waal met de uiterwaarden en de Nieuwendijk af.

Beide batterijen verdedigden samen het inundatieveld in de Bommelerwaard, dat de achtergelegen oudere werken voor een beschieting moest vrijwaren. Deze batterijen zijn berucht geworden door hun langdurige bouw, die werd veroorzaakt door een zeer slechte ondergrond, waardoor het opgeworpen aardewerk diverse keren spectaculair verzakte. Deze verzakkingen hebben uiteindelijk de huidige vorm van de batterij beïnvloed. Beide batterijen zijn in 1956 opgeheven.

Batterij onder Poederoijen is recent gerestaureerd en krijgt een recreatieve functie.

Bron: Stichting Behoud Waterlinie Bommelerwaard