Wielrenners langs de Waal

Waalkade panorama

Vanuit de binnenstad komt u via de Waterpoort uit op de rivier de Waal. De Waterpoort is de enige van de vijf stadspoorten die is overgebleven.
De Waalkade bestaat uit een moderne flexibele waterkering. Vanaf de kade heeft u een prachtig uitzicht op de Waal en de brug waarover dichter Martinus Nijhof het gedicht “Ik ging naar Bommel om de brug te zien” heeft geschreven. Pootje baden ter verkoeling kan op meerdere zandstrandjes in de omgeving van Zaltbommel. Zwemmen in de Waal wordt echter zeer afgeraden vanwege de gevaarlijke stroming van de Waal. Ook bieden de uiterwaarden alle mogelijkheid om een heerlijke wandeling te maken. In het centrum zijn diverse gelegenheden voor het nuttigen van een hapje of drankje.


Het beeld van Jip en Janneke aan de waalkade van Zaltbommel

Jip & Janneke

Zaltbommel is ook een beetje de stad van Jip & Janneke. Het ondernemende en soms ondeugende duo uit de verhalen van Annie M.G. Schmidt werd getekend door de in Zaltbommel geboren tekenares Fiep Westendorp. Een van de eerste opdrachten van Fiep was de illustratie van een plaatselijke gids. De stadsgidsen van Zaltbommel hebben een speciale "Fiep route", die voert langs het bekende beeldje van Jip & Janneke aan de Waalkade, maar ook langs de plekken waar zij heeft gewoond en gewerkt.

Het Stadskasteel Zaltbommel bezit een uitgebreide collectie van drukwerk en voorwerpen van Jip & Janneke en andere creaties van Annie en Fiep. De erven Fiep Westendorp schonken het museum de inrichting van haar woon- en werkkamer waar Fiep al haar sprekende en ontroerende tekeningen maakte.

Parkeergelegenheid

De kade is beperkt toegankelijk voor auto's. Uw auto kunt aan de Waalkade het beste parkeren bij het schip van Slurink-Zwaans. Achter 'de oude Wasserij' en in de Beersteeg is ook voldoende parkeergelegenheid. Aan de Veerweg kunt u parkeerplaatsen vinden waarvoor u moet betalen.