Snel je zaken regelen? Klik hier!
Website banner lokale kranten

U bent hier: Home / Actueel / Nieuwsberichten / 2017 / Februari

Iemand machtigen of een kiezerspas aanvragen

Op woensdag 15 maart 2017 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Kunt u niet zelf stemmen?

Dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen via een machtiging.

Er zijn verschillende soorten machtigingen:

  • Iemand machtigen uit de eigen gemeente. Iedereen die ook in onze gemeente woont en zelf een stempas ontving, kan voor u stemmen. Vul de achterkant van beide stempassen in en zorg dat de stempas door u beiden ondertekend is. Geef de ingevulde stempas en een kopie van uw identiteitsbewijs mee. Dit mag ook een digitale kopie zijn op bijvoorbeeld een tablet of smartphone. De hele afbeelding van het identiteitsbewijs en de handtekening moeten wel goed zichtbaar zijn.
  • Iemand machtigen uit je eigen gemeente of een andere gemeente met een schriftelijke volmacht. Wilt u iemand machtigen voor u te stemmen die niet in onze gemeente woont? Vraag dan een volmachtbewijs aan. Regel dit uiterlijk 10 maart 2017. U kunt een volmacht niet meer intrekken. Het formulier om een volmachtsbewijs aan te vragen vindt u op onze website. Degene die voor u stemt ontvangt een bewijs dat hij voor u mag stemmen. Let op: alleen op het moment dat de gemachtigde zelf stemt, kan hij of zij ook namens u stemmen. Een gemachtigde mag per verkiezing maximaal voor twee andere kiezers stemmen.

Stemmen in een andere gemeente?

U ontvangt uw stempas uiterlijk 28 februari 2017. Met deze stempas kunt u alleen in onze gemeente stemmen. Wilt u in een andere gemeente stemmen? Vraag dan een kiezerspas aan. Met een kiezerspas kunt u in heel Nederland op een willekeurig stembureau uw stem uitbrengen. Dit kan schriftelijk voor 10 maart en persoonlijk aan de balie in het gemeentekantoor tot dinsdag 14 maart 12.00 uur.

Meer informatie
Heeft u een vraag wilt u meer informatie? Kijk dan op de pagina Verkiezingen 2017 of bel met telefoonnummer 14 0418.