Snel je zaken regelen? Klik hier!
Website banner lokale kranten

U bent hier: Home / Actueel

Verkiezingen 2017

Op woensdag 15 maart 2017 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Gaat u ook stemmen? Neem dan, naast uw stempas, een legitimatiebewijs mee om u te legitimeren bij het stemloket. Zonder identiteitsbewijs kunt u niet stemmen. 18 jaar? Stem ook!

Wat heeft u nodig om te stemmen?

Om op 15 maart te mogen stemmen heeft u uw stempas en een legitimatiebewijs nodig. Uw legitimatiebewijs mag maximaal vijf jaar verlopen zijn. Het identiteitsbewijs mag dus geldig zijn tot 16 maart 2012, of elke latere datum. Als identiteitsbewijs gelden Nederlandse paspoorten, rijbewijzen of identiteitskaarten;

Waar kunt u stemmen?

Onze gemeente telt achttien stemlokalen. Alle bureaus zijn open van 7.30 - 21.00 uur, behalve het mobiele stembureau. Dit mobiele stembureau is open van 6.30 - 21.00 uur. Het mobiele stembureau is niet toegankelijk voor mindervaliden, alle overige stembureaus zijn dat wel. Hieronder vindt u een overzicht van de locaties waar u op 15 maart een stembureau vindt:

 1. In de Roos/Stadhuis, Markt 10-12, Zaltbommel
 2. Cultureel Café Brede school De Waluwe, Prins Clausstraat 2, Zaltbommel
 3. Brandweerkazerne, Steenweg 81, Zaltbommel
 4. Wijkcentrum De Grote Aak, J. van Oldenbarneveldtstraat 2, Zaltbommel
 5. Brede school De Zandkampen, De Zandkampen 48, Zaltbommel
 6. Wijkcentrum “De Schans”, De Poort 1, Zaltbommel
 7. Dorpshuis Kerkwijk, Achterstraat 4 , Kerkwijk
 8. Kerkelijk centrum Eben Haëzer, de Kosterijstraat 2, Bruchem
 9. Zorgcentrum ’t Slot, Ridderhof 1, Gameren
 10. Zalencentrum “Gambora”, Middelkampseweg 2, Gameren
 11. Ons Trefpunt, Kerkstraat 7, Nieuwaal
 12. Dorpshuis ‘de Gaarde’, Schoolstraat 8, Nederhemert
 13. Huis Brakel, Dwarssteeg 2, Brakel
 14. De Wilhelminahof, Wilhelminalaan 13, Brakel
 15. Dorpshuis Podarwic, Burg. Posweg 1a, Poederoijen
 16. Dorpshuis Den Ham, Burg Hobolaan 1, Zuilichem
 17. Dorpshuis ’t Gement, Donkerstraat 19, Aalst
 18. Mobiel stembureau. De route van het mobiele stembureau is als volgt:
  • NS-Station Zaltbommel van 6.30 tot 9.30 uur en van 16.00 tot 19.30 uur
  • Markt in Zaltbommel van 10.00 tot 10.30 uur en van 20.00 tot 21.00 uur
  • Schildersbedrijf Weko in Delwijnen van 11.00 tot 13.00 uur
  • Op de dijk in Bern van 13.30 tot 14.00 uur
  • Speeltuin in Nederhemert-Zuid van 14.30 tot 15.30 uur

Kan ik ook in een andere gemeente stemmen?

Ja, laat uw stempas dan omzetten in een kiezerspas. De kiezerspas kunt u aanvragen als u wilt stemmen in een andere gemeente dan de gemeente waar u staat ingeschreven Vraag vóór vrijdag 10 maart schriftelijk uw kiezerspas bij ons aan. U vult hiervoor het formulier verzoek om kiezerspas (Model K6) in. Of kom vóór dinsdag 14 maart 12:00 uur langs bij de balie op ons gemeentekantoor. Bent u uw kiezerspas verloren? Dan kunt u niet meer stemmen. Er kan geen vervangende kiezerspas worden aangemaakt.

Bent u na 30 januari in onze gemeente komen wonen?

U ontvangt een stempas van uw vorige woongemeente. Wilt u in onze gemeente stemmen? Vraag dan bij uw vorige woongemeente een kiezerspas aan.

Ik verblijf op 15 maart in het buitenland, kan ik toch stemmen?

Ja, u kunt een registratieverzoek bij ons indienen om per brief te mogen stemmen. U dient dit verzoek uiterlijk op 15 februari bij ons in met het formulier stemmen per brief (Model M-3). Lees de toelichting bij het formulier goed door. U kunt het formulier op de volgende manieren aan ons retourneren:

 • Per post: Print het formulier uit en stuur het ingevulde formulier met een kopie van uw identiteitsbewijs aan: Burgerzaken Gemeente Zaltbommel, Postbus 10002, 5300 DA Zaltbommel
 • Bij het gemeentekantoor: Uw ingevulde formulier kunt u afgeven bij het gemeentekantoor (Hogeweg 11, 5301 LB in Zaltbommel). U moet dan ook uw identiteitsbewijs kunnen tonen. Bekijk op de pagina openingstijden wat onze openingstijden zijn.

Kan iemand anders voor u stemmen?

Kunt u niet zelf stemmen bij de Tweede Kamerverkiezing op 15 maart 2017? Dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen via een machtiging. Er zijn verschillende soorten machtigingen:

Iemand machtigen uit de eigen gemeente

Iedereen die ook in onze gemeente woont en zelf een stempas ontving, kan voor u stemmen. Vul de achterkant van beide stempassen in en zorg dat de stempas door u beiden ondertekend is. Geef de ingevulde stempas en een kopie van uw identiteitsbewijs mee. Dit mag ook een digitale kopie zijn op bijvoorbeeld een tablet of smartphone. De hele afbeelding van het indentiteitsbewijs en de handtekening moeten wel goed zichtbaar zijn.

Iemand machtigen uit je eigen gemeente of een andere gemeente met een schriftelijke volmacht

Wilt u iemand machtigen voor u te stemmen die niet in onze gemeente woont? Vraag dan een volmachtbewijs aan. Regel dit uiterlijk 10 maart 2017. U kunt een volmacht niet meer intrekken. U vult het formulier aanvraag volmachtbewijs (model L8) in en stuurt dit formulier naar ons op. U kunt het formulier ook inleveren aan de balie op het gemeentekantoor. Degene die voor u stemt ontvangt een bewijs dat hij voor u mag stemmen. Let op: alleen op het moment dat de gemachtigde zelf stemt, kan hij of zij ook namens u stemmen. Een gemachtigde mag per verkiezing maximaal voor twee andere kiezers stemmen.

Uitslagen

Wilt u op de hoogte blijven van de uitslagen van de verkiezingen in onze gemeente? Volgt u ons dan op twitter en op facebook. Op woensdag 15 maart maken wij daar de uitslagen op lijstniveau bekend. Ook maken wij diezelfde avond de uitslag bekend in het Stadhuis op de Markt. U bent hiervoor van harte welkom vanaf 22.30 uur.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Kijk dan vanaf begin februari op www.elkestemtelt.nl. Daar vindt u algemene informatie over de verkiezingen en antwoord op veel gestelde vragen. U kunt ook telefonisch informatie verkrijgen bij het team Burgerzaken van de gemeente Zaltbommel. U bereikt hen op telefoonnummer 14 0418.