Snel je zaken regelen? Klik hier!
Wielrenners langs de Waal

Bezienswaardigheden

Stad van Fiep

Zaltbommel is de geboortestad van Fiep Westendorp, de bekende illustratrice, die vooral bekend werd door haar tekeningen van Jip & Janneke. 

Waalkade panorama

Vanuit de binnenstad komt u via de Waterpoort uit op de rivier de Waal. De Waterpoort is de enige van de vijf stadspoorten die is overgebleven.Enkele jaren geleden is de Waalkade geheel gemoderniseerd en ingericht met een flexibele waterkering. 

Groot Bommelsch Gasthuis

Het fraaie historische complex van het Groot Bommelsch Gasthuis is een Rijksmonument en ligt in het hartje van Zaltbommel op loopafstand van het sfeervolle stadscentrum. 

Batterij Poederoijen en Brakel

Een batterij is een bomvrij gebouw met aarden dekking van in totaal drie bouwlagen. Het is opgetrokken in baksteen en gemetseld in kruisverband. De batterij onder Poederoijen werd gebouwd in 1879-1886 aan de Maasdijk ten zuiden van de identieke batterij onder Brakel. 

Gasthuiskapel

De Gasthuiskapel is onderdeel van het 'Groot Bommelsche Gasthuis'. Dit is een classicistisch gebouw uit het einde van de 18de eeuw. In de 19de en 20ste eeuw was hier een zieken- en verzorgingshuis gevestigd. 

Vestingstad Zaltbommel

Zaltbommel is een prachtig oud vestingstadje gelegen aan de Waal. Zaltbommel heeft een rijke geschiedenis en ligt in een prachtige omgeving, waar volop kan worden gewandeld en gefietst. Samen met 12 andere kernen wordt de gemeente Zaltbommel gevormd. 

Stadskasteel Zaltbommel

Het Stadskasteel Zaltbommel, voorheen genaamd Maarten van Rossummuseum, is het streekmuseum voor de geschiedenis, de kunst en kunstnijverheid van de Bommelerwaard. Het museum is gehuisvest in een historisch pand in de binnenstad van Zaltbommel. 

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nederland is beroemd om zijn eeuwenlange strijd tegen het water. Dat water ook een bondgenoot was, is minder bekend. In tijden van oorlog werd opzettelijk land onder water gezet. Hierdoor werden vestingen en verdedigingswerken met elkaar verbonden en werd een verdedigbare linie gevormd, waarmee de vijand kon worden tegengehouden. De bekende waterlinie in ons land is de Nieuwe Hollandse Waterlinie. 

Gootspoken

Erg ludiek in de binnenstad van Zaltbommel zijn de spoken en spookjes die aan de dakgoten van diverse huizen hangen, zitten en liggen. In de vorm van onder andere dakapen, begijntjes, zieke spookjes, maar ook een spook dat de dakgoot uitfietst, een waalwachter, een brillenspook of een spookpaparazzo. Zij zijn te vinden aan zo’n dertigtal gevels in het centrum. De locaties zijn op kaart gezet en via een leuke stadswandeling te bezichtigen. 

Sint Maartenskerk

'En temidden van die rommel, dreef de torenspits van Bommel...' is een zin uit het beroemde liedje over Zaltbommel. Deze trots van Zaltbommel is gebouwd in de 15e eeuw en is een goed bewaard voorbeeld van Nederrijnse gotiek. De kerk geeft met zijn stompe toren een karakteristiek aanzien aan de stad. 

Slot Loevestein

Slot Loevestein is een 650 jaar oud kasteel dat in een uniek natuurgebied ligt, daar waar de Maas en de Waal samenkomen. Het Slot heeft zijn naam te danken aan Diederik Loef van Horne. 

Mikwe

In Zaltbommel staat geen synagoge. Die is er wel geweest, evenals een joodse gemeente. Al in de vijftiende eeuw wordt in archiefstukken van de aanwezigheid van joden gesproken, maar sinds de komst van Cosman Elias Gomperts in 1679 kan worden gesproken van een joodse gemeenschap in Zaltbommel. 

Martinus Nijhoffbrug

De beroemde ‘brug van Zaltbommel’ over de Waal is vernoemd naar de dichter Martinus Nijhoff. In het wellicht bekendste sonnet van Martinus Nijhoff, 'De moeder de vrouw', vertelt de dichter dat hij naar (Zalt)Bommel gaat om de (toen nieuwe) brug te zien die de voorganger was van de huidige brug. Deze tuibrug is op 18 januari 1996 geopend door toenmalig minister Annemarie Jorritsma van Verkeer en Waterstaat.