Snel je zaken regelen? Klik hier!
Wielrenners langs de Waal

Groot Bommelsch Gasthuis

Het fraaie historische complex van het Groot Bommelsch Gasthuis is een Rijksmonument en ligt in het hartje van Zaltbommel op loopafstand van het sfeervolle stadscentrum.

Het Groot Bommelsch Gasthuis van Zaltbommel

Historie

Het oorspronkelijke gasthuis dateert vermoedelijk uit het tweede kwart van de 16de eeuw en is in de laatste kwart van de 18de eeuw herbouwd. De hoofdentree is omlijst met prachtige zuilen en een zogenaamd hoofdgestel. Het venster boven de entree is een Lodewijk XVI-vormig venster, aan weerszijden gemarkeerd door blanco wapenschilden. De gebouwen hebben in de loop van de tijd diverse functies vervuld. Van brouwerij, paardenstal voor het garnizoen, school en later van verpleegafdeling. In de 19de eeuw zijn de gebouwen voorzien van een doorgaande gepleisterde gevel.


Het voormalige gasthuis aan de Kerkstraat bestaat nu uit 4 appartementen.De begane grond is ingericht als polikliniek voor Het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Bij de restauratie zijn de oorspronkelijke enkele en dubbele zadeldaken vervangen door een nieuwe aaneengesloten kap met plat en vier schilden, voorzien van dakramen met de oorspronkelijke omlijsting. De woonoppervlakten van de appartementen variëren van 120 m2 tot 190 m2. Het binnenterrein is ingericht als gemeenschappelijke tuin voor de bewoners.

In de voormalige verpleegvleugel aan de Oude Vismarkt zijn op de begane grond, 1e en 2e verdieping totaal 7 appartementen en 2 maisonnettes gerealiseerd. De verpleegvleugel bestaat uit een aaneenschakeling van oudere gebouwen, die hun oorsprong vinden in het begin van de 17de eeuw.