Snel je zaken regelen? Klik hier!
Wielrenners langs de Waal

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nederland is beroemd om zijn eeuwenlange strijd tegen het water. Dat water ook een bondgenoot was, is minder bekend. In tijden van oorlog werd opzettelijk land onder water gezet. Hierdoor werden vestingen en verdedigingswerken met elkaar verbonden en werd een verdedigbare linie gevormd, waarmee de vijand kon worden tegengehouden.

De bekendste waterlinie in ons land is de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze unieke verdedigingslinie is maar liefst 85 kilometer lang en loopt van de voormalige Zuiderzee bij Muiden tot aan de Biesbosch en doorkruist ook de gemeente Zaltbommel. De parels van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Zaltbommel zijn het militair fort Slot Loevestein, de batterij onder Poederoijen en de batterij onder Brakel.

Luchtfoto van Slot Loevestein

Jaarlijks vindt in september de Nationale Fortenmaand plaats. In die maand stellen forten, die normaal gesproken gesloten zijn voor publiek, de deuren open. De forten zijn dan vaak decor voor bijzondere kunstexposities of verrassende theatervoorstellingen. Ook is de gelegenheid aanwezig rondleidingen te volgen en wandelingen te maken.

In Zaltbommel heeft de Stichting Behoud Waterlinie Bommelerwaard zich ontfermd over de forten of batterijen onder Brakel en onder Poederoijen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Scheer van Stichting Behoud Waterlinie Bommelerwaard: telefoonnummer (06) 51 53 40 39 of e-mail info@sbwb.nl. Zie ook hun website:http://www.sbwb.nl of www.fortenmaand.nl

Zwerfroutekaart 'Linieland van de Bommelerwaard' voor wandelaars en fietsers

De afgelopen jaren is hard gewerkt aan het herstel van enkele onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in de Bommelerwaard. Zo zijn de eerste herstelwerkzaamheden aan de gevel van het bomvrije gebouw en brug bij Batterij onder Poederoijen in 2012 afgerond. Ook zijn enkele waterkundige werken (sluizen) deels hersteld en vindt een haalbaarheidstudie plaats voor het herstel van de Mansveldergemaal. Om deze mooie cultuurhistorische elementen en de verschillende ontwikkelingen die nu gaande zijn meer bij bewoners en toeristen onder de aandacht te brengen, heeft de gemeente Zaltbommel een kaart gemaakt met zwerfroutes voor fietsers en wandelaars. Op de kaart staan drie zwerfroutes met informatie over de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de omgeving van Slot Loevestein. De lengte van rondje Munnikenland is 10-12 kilometer, rondje Poederoijense Hoek/Nieuwendijk is ongeveer 8-10 kilometer en het Polderrondje is 12-15 kilometer. De kaart is te gebruiken als gids tijdens de ontdekkingstocht door de waterrijke geschiedenis van dit relatief onbekende gebied. De zwerfroutekaart (PDF, 14 MB) is te verkrijgen bij het TRIP en Slot Loevestein.

Ruimte voor de Rivier project Natuurgebied Munnikenland

Waar de Waal en de Afgedamde Maas samenkomen, ligt langs de Waal – direct naast Slot Loevestein – het gebied Munnikenland. Een bijzonder gebied, waar water, cultuur en natuur al eeuwen met elkaar verbonden zijn. In dit meest westelijke puntje van de provincie Gelderland liggen onder meer de Brakelse Benedenwaarden, de Waarden bij Loevestein, de Gandelwaard, de Boezem van Brakel en Buitenpolder het Munnikenland. Een groot deel van het gebied ligt buitendijks en staat bij hoge waterstanden onder water. Om het land achter de dijk – het binnendijks gebied – te beschermen tegen hoogwater zijn diverse maatregelen uitgevoerd. Daarbij is de kans aangegrepen om ook de natuur en de culturele waarde van het gebied te versterken. Dit project is in 2016 opgeleverd. Hier leest u meer over het project "Ruimte voor de Rivier" in het natuurgebied Munnikenland (nieuw venster).

UNESCO Werelderfgoed

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is voorgedragen voor de UNESCO Werelderfgoedlijst, als uitbreiding op het werelderfgoed Stelling van Amsterdam. Hier leest u meer informatie over De Nieuwe Hollandse Waterlinie als Werelderfgoed (nieuw venster).