Melding trouwen of geregistreerd partnerschap

Aanstaande bruidsparen verklaren rechtstreeks bij de gemeente waar het huwelijk of partnerschap voltrokken gaat worden dat zij met elkaar willen trouwen of een geregistreerd partnerschap willen aangaan. U doet een melding door het meldformulier voorgenomen huwelijk (PDF, 695.3 kB) uit te printen, in te vullen en op te sturen naar: Postbus 10.002, 5300 DA Zaltbommel.

Bij een kosteloos huwelijk of partnerschap levert u het formulier persoonlijk in op het gemeentekantoor. Hiervoor maakt u een afspraak. U betaalt de kosten voor een trouwboekje direct bij de afspraak. 

Aanvragen

Woont u in Nederland en heeft u de Nederlandse nationaliteit?
En wilt u in de gemeente Zaltbommel trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Dan moet u een melding bij deze gemeente doen. Dit doet u minimaal 2 weken voor het huwelijk of partnerschap. De melding is maximaal 1 jaar geldig. Trouwt u in een andere gemeente, dan moet u daar uw voorgenomen huwelijk of partnerschap melden.

Woont u in het buitenland en heeft u de Nederlandse nationaliteit?
Woont u beiden niet in Nederland, maar heeft tenminste één van u wel de Nederlandse nationaliteit, dan moet u contact opnemen met de gemeente Den Haag, telefoonnummer 14 070 of +31 70 353 30 00.

Geboren, getrouwd of gescheiden in het buitenland of niet-Nederlander
Bent u in het buitenland geboren, getrouwd of gescheiden? Of heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? De gemeente heeft dan meer gegevens van u nodig. Neemt u in dit geval altijd telefonisch contact op met een medewerker burgerzaken  van de gemeente.

Melding doen

Als u gaat trouwen (of een geregistreerd partnerschap aangaat) dan regelt u dat op deze manier:

 • Prik allereerst een (trouw)datum.
 • Neem contact op met de (trouw)locatie om de datum vast te leggen. Vergeet ook niet om deze datum bij Burgerzaken van de gemeente (tel: 14 0418) vast te leggen.
  Let op: indien u kiest voor kosteloos huwelijk maakt u eerst een afspraak bij Burgerzaken om de formulieren in te leveren.
  De (trouw)datum wordt tijdens de afspraak gereserveerd, eerder niet. U dient alle formulieren compleet mee te brengen.
 • Meld minimaal 6 weken van te voren bij Burgerzaken dat u wilt gaan trouwen/geregistreerd partnerschap wilt aangaan (let op: alle benodigde formulieren/documenten moeten in ieder geval twee weken van te voren bij ons binnen zijn).
 • U mag pas trouwen als u 18 jaar bent.

Een melding van een huwelijk of geregistreerd partnerschap doet u door het invullen en ondertekenen van een formulier Melding voorgenomen huwelijk (PDF, 695.3 kB) door beide partners.
 

De wettelijke termijn begint te lopen zodra meldingen van beide (huwelijks)partners in bezit zijn van de huwelijksgemeente.
U kunt bovenstaande stukken (met handtekening) opsturen naar het postadres van de gemeente e-mail, ter attentie van Burgerzaken.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan het melden van trouwen of geregistreerd partnerschap.

Wat heeft de gemeente nodig?

 • de ingevulde en ondertekende meldingen van beide (huwelijks)partners met
 • geldige identificatiebewijzen
 • kopie identificatiebewijzen van de getuigen (minimaal 2, maximaal 4 per huwelijk). Let op: Deze kopieën heeft u al nodig bij de melding voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap

Voorwaarden

 • u mag niet getrouwd zijn/geen geregistreerd partnerschap hebben
 • u moet 18 jaar of ouder zijn
 • er mag geen nauwe verwantschap tussen u beiden bestaan
 • staat u onder curatele door verkwisting of drankmisbruik? Dan heeft u toestemming nodig van uw curator. Bij curatele wegens geestelijke stoornis moet de kantonrechter toestemming geven

Let op
De aangegeven huwelijksdatum of partnerschapsdatum ligt pas vast, als u een schriftelijke bevestiging van de gemeente Zaltbommel heeft ontvangen. Aan het wijzigen of annuleren van een geplande huwelijks- of registratieafspraak zijn kosten verbonden.