Aanvragen peutertoeslag

Gaat uw kind naar de voorschoolse opvang? Vanaf 1 januari 2018 hebben ouders van peuters mogelijk recht op kinderopvangtoeslag. Voor deze toeslag moet u voldoen aan de voorwaarden op www.belastingdienst.nl/toeslagen. Voldoet u niet aan deze voorwaarden? Maar gaat uw kind wel naar de voorschoolse opvang in onze gemeente? En woont u in de gemeente Zaltbommel? Vraag dan hier direct bij ons online (met DigiD) peutertoeslag aan.

Aanvragen peutertoeslag

Wijzigingen doorgeven

Twijfelt u of u recht heeft op kinderopvangtoeslag of peutertoeslag? In de folder Aanbod voor peuters in de gemeente Zaltbommel (PDF, 2.5 MB) leest u meer over het aanvragen van de toeslag.

Per 01-08-2018 gewijzigd beleid

Vanaf 1 augustus 2018 komen ouders van peuters vanaf 2 jaar in aanmerking voor peutertoeslag. Alle ouders (regulier en VVE) betalen 2 dagdelen (van 2,5 uur tot maximaal 3,5 uur) per week zelf. Zij worden via de belastingdienst of de gemeente gecompenseerd met een inkomensafhankelijke toeslag. De maximale vergoeding voor peutertoeslag wordt 7 uur per schoolweek. Voor ouders van kinderen met een VVE-indicatie geldt dat het derde en eventueel vierde dagdeel kosteloos is (met een maximum van 7 uur per schoolweek). De gemeente koopt VVE-uren rechtstreeks in bij de aanbieders.

Een aantal voorscholen heeft naar aanleiding van deze wijzigingen in het gemeentebeleid hun peuteraanbod gewijzigd. Zij nemen contact op met ouders waarbij dat nodig is om een vernieuwd contract te ondertekenen.

Let op! Heeft u in overleg met de voorschoolse opvang een nieuw contract opgesteld? De hoogte van uw toeslag verandert mogelijk. Geef hieronder met de knop ‘online wijzigingen doorgeven’ aan wat er in uw situatie veranderd is.

Hoe bereken ik de peutertoeslag?

Hoeveel kinderopvangtoeslag of peutertoeslag u krijgt, hangt af van uw inkomen. De hoogte van beide toeslagen berekent u met de kinderopvangtoeslag tabel 2018 (PDF, 336.6 kB).
Daarnaast hangt de hoogte van de toeslag af van het aantal uur per week dat uw kind naar het peuteraanbod gaat. In de folder Rekenvoorbeelden Peutertoeslag (PDF, 2.3 MB) leest u hoe u kunt berekenen hoe hoog uw toeslag wordt.

Voorbeeld zonder VVE

Uw verzamelinkomen ligt tussen € 48.313 - € 51.278. In de tabel staat bij deze inkomenscategorie een toeslagpercentage van 77,2%. Uw kind gaat 5 uur per week naar het peuteraanbod. In bovenstaande folder 'Rekenvoorbeelden Peutertoeslag’  leest u dat de kosten voor 5 uur peuteraanbod per week € 124,19 bedragen. De berekening wordt nu als volgt:
Toeslag per maand = € 124,19 x toeslagpercentage
Uw toeslag per kalendermaand wordt: € 124,19 x 0,772 = € 95,87

Voorbeeld met VVE

Heeft uw kind een VVE-indicatie? (VVE =Voor- en Vroegschoolse Educatie). Dan maakt u voor minimaal 10 uur per week gebruik van het peuteraanbod. Voor de eerste twee dagdelen krijgt u een toeslag (gelijk aan de peutertoeslag, zie voorbeeld hierboven).  Het derde en eventueel vierde dagdeel betaalt de gemeente. Deze kosteloze VVE-uren worden direct met peuteropvang verrekend. Zie de pagina VVE voor meer informatie over VVE-uren.

Voorbeelden VVE:

a. 4 dagdelen van 2,5 uur  (10 uur peuteropvang) = 2 dagdelen gratis (5 uur)
b. 3 dagdelen van 3,5 uur (10,5 uur peuteropvang) = 1 dagdeel gratis (3,5 uur)
c. 4 dagdelen van 3,5 uur (14 uur peuteropvang) = 2 dagdelen gratis (7 uur)

Meer informatie