Bomen in Zaltbommel, Kerkwijk en Nederhemert vervangen

Geplaatst op dinsdag 30 januari 2018

Maandag 5 februari starten we met het kappen van oude populieren achter het voetbalveld in Zaltbommel en op de Brakelsestraat in Kerkwijk. Tijden de nationale Boomdag op 14 maart plaatsen we, waar het kan, nieuwe bomen terug. Op de begraafplaats in Nederhemert-Noord halen we een kastanjeboom weg. Deze boom heeft de kastanjebloedingsziekte.

Wethouder Bragt: “Het is altijd spijtig om bomen te moeten kappen, maar deze bomen zijn oud en daardoor is er meer risico dat de takken afbreken. Daarom moeten we het wel doen.” Het kappen is voor 1 maart gereed.

Achter het voetbalveld

Achter het voetbalveld bij Nivo Sparta  Van Heemstraweg west in Zaltbommel staan 18 populieren. Deze zijn inmiddels zo’n 50 jaar oud en kaprijp. We bekijken of het mogelijk is daar nieuwe bomen terug te planten. Hiervoor overleggen we met het Waterschap en bekijken we bijvoorbeeld met Liander op welke plekken kabels in de grond zitten.

Brakelsestraat

Op de Brakelsestraat in Kerkwijk staan veel populieren. In februari worden 160 stuks weggehaald. Vorig jaar is het eerste deel van de oude populieren vervangen. We gaan nu verder vanaf het gedeelte dat vorig jaar met boomplantdag opnieuw aangeplant is. Ook hier komen nieuwe populieren terug met boomplantdag. De overige bomen in de Brakelsestraat komen de komende jaren aan de beurt.

Nieuwe bomen tijdens Nationale Boomfeestdag

Tijdens de Nationale Boomfeestdag op 14 maart planten leerlingen van diverse basisscholen in onze gemeente weer nieuwe bomen op de Brakelsestraat en op andere plekken in de gemeente Zaltbommel.

Begraafplaats Nederhemert-Noord

Een kastanjeboom op de begraafplaats van Nederhemert-Noord is helaas aangetast door de kastanjebloedingsziekte. Dit is een bekende en beruchte ziekte bij kastanjebomen. Het wordt veroorzaakt door een bacterie. Om breuk van de takken of stam (met daarbij een risico op schade of letsel) voor te zijn, halen we deze boom weg.  Hier komt een levensboom voor terug.