Wat betekent positieve gezondheid voor Simon Buwalda?

Geplaatst op donderdag 15 februari 2018

“Ik ben wethouder, echtgenoot én vader”

Simon Buwalda is Wethouder Zorg en Welzijn, Onderwijs en Duurzaamheid voor de gemeente Zaltbommel. Hij zet zich onder andere in voor de gezondheid van de inwoners van Zaltbommel. Omdat het college van B&W gezondheid zo belangrijk vindt, riepen zij 2018 uit tot het jaar van de Positieve Gezondheid. Dit is een initiatief waar hij enthousiast van wordt en vol voor gaat. Naast Wethouder is Simon thuis natuurlijk gewoon vader van Hugo (2) en Yfke (0) en echtgenoot van Eva. Alle rollen zijn voor Simon belangrijk, hij wil aan alle rollen evenveel aandacht besteden.

Balans onder druk door fysieke klachten

Deze zorgvuldig opgebouwde balans kwam, in het voorjaar van 2017, onder druk te staan op het moment dat hij last kreeg van fysieke klachten die hij niet zelf kon verklaren. “Ik was erg moe en had moeite alle ballen in de lucht te houden. Maar ik wist niet hoe dat kwam.” Uiteindelijk bleek uit bloedonderzoek door de huisarts dat er sprake was van de ziekte van Pfeiffer. “Ik was zo opgelucht door deze diagnose. Het is niet leuk, maar ik heb nu duidelijkheid. Ik weet wat het is, hoe ik ermee om moet gaan en dat het geen levensbedreigende ziekte is. Meteen realiseerde Simon zich dat hij dit wel serieus moest nemen, omdat hij van ervaringen van anderen wist dat het anders veel langer zou duren.

De eerste stap: gezonde voeding

Hij ondernam direct actie. Hij stopte met het eten van vette snacks. Daarnaast werd hij veel bewuster en selectiever in het drinken van alcohol. Hij sloeg dus vaker een biertje af en koos voor een frisje. Kortom: hij zette meteen stappen om zijn eigen fysieke gezondheid te verbeteren.

Maak het bespreekbaar

Daarnaast koos hij ervoor om de situatie meteen bespreekbaar te maken met zijn werkgever en collega’s. Lastig vond hij dat, want hij voelde zich verantwoordelijk voor zijn taken als wethouder en hij had het gevoel dat hij alles moest blijven doen.

Stel prioriteiten

De manier waarop hij hier mee omging was door na te denken over wat voor hem echt belangrijk is. De vraag die Simon zichzelf stelde was ‘Waar help ik mensen echt mee en waar krijg ik zelf ook energie van?’. Zowel thuis als binnen de gemeente besprak hij dit en maakte hij keuzes. Keuzes in afspraken die door konden gaan en afspraken die hij moest afzeggen. Dit vond hij niet altijd makkelijk, want juist het sociale aspect en het praten na afloop van vergaderingen zijn momenten waar hij ook energie van krijgt. Maar hij moest zichzelf verplichten om juist snel weg te gaan na vergaderingen, zodat hij zijn taken als wethouder én als echtgenoot en vader zoveel mogelijk nog kon blijven doen. “Daarom koos ik er ook voor om bijvoorbeeld tussen de middag even naar huis te gaan, zodat ik even kon rusten. En dan bedoel ik ook écht rusten, dus geen telefoon, iPad of tv. En dat vond ik best lastig in deze digitale tijd.”

Weer in balans!

Na een paar maanden voelde hij zich weer steeds beter, hij had steeds meer energie. Uit bloedonderzoek bleek inderdaad dat zijn lichaam het virus zo goed als helemaal had opgeruimd. Toch blijft hij, ook nu nog, heel bewust omgaan met zijn tijd. Je kan zeggen dat hij dit, het stellen van prioriteiten, heeft geleerd van deze periode. Ook nu zorgt hij dat hij zowel thuis als op zijn werk zijn rol goed kan vervullen. Dit doet hij door ook nu nog momenten van rust te pakken als dat nodig is. Zo kan hij bewust van de rol van wethouder in de rol van vader stappen. Dit is voor Simon de beste manier waarop het hem lukt om een goede balans te houden, zodat hij in beide ‘werelden’ zich volledig kan toeleggen op zijn rol. Thuis is hij echtgenoot van Eva en vader van Hugo en Yfke en binnen de gemeente is hij wethouder Zorg en Welzijn, Onderwijs en Duurzaamheid.

Gezondheid is meer dan fysiek in orde zijn

Kwaliteit van leven betekent voor Simon dus een goede balans tussen werk en thuis. En door deze tegenslag heeft hij zichzelf dat des te meer weer gerealiseerd. Gezondheid is voor hem veel meer dan dat hij kan traplopen en puur fysiek in orde is.

Simon geeft het stokje door

Elke maand delen we een persoonlijk verhaal van een inspirerend persoon. Simon Buwalda trapte af en geeft het stokje graag door aan Marc Duijzer, oprichter van Care Culinair, met de missie om voor iedereen in de zorg een (h)eerlijke, verantwoorde maaltijd te verzorgen. Volgende maand leest u hier meer over en wat gezondheid voor hem betekent. Wat betekent gezondheid voor u? Laat het in uw reactie onder het bericht op de facebookpagina Zaltbommel Gezond weten.