Wat betekent positieve gezondheid voor Marc Duijzer?

Geplaatst op maandag 9 april 2018

´Gezonde voeding is zó belangrijk voor het welzijn van mensen in zorginstellingen’


Marc Duijzer woont in Bruchem en is oprichter van Care Culinair. Hij zet zich met Care Culinair in voor de gezondheid van mensen binnen zorg en welzijn door te zorgen dat de cliënten een (h)eerlijke en verantwoorde maaltijd krijgen.

Gesprekken aan de keukentafel

Marc is opgegroeid met gesprekken aan de keukentafel over het bedrijf van zijn ouders. Marc: “Het ging altijd over hoe zaken efficiënter en duurzamer georganiseerd kon worden. Tijdens die gesprekken vroegen ze ook vaak onze mening.  Daarbij was ook een positieve benadering belangrijk. Je moet iemand die ergens heel erg goed in is in z’n eigen kracht zetten en dat verder gebruiken voor het bedrijf.”

Verwondering over eten en drinken in de zorg

“Toen ik zelf in de kinder- en jeugdpsychiatrie werkte als Sociaal Pedagogisch Groepsleider, verwonderde ik mij over de kosten in de zorg. Ook irriteerde ik me over de slechte organisatie van eten en drinken. Er werd om 07.00 al gekookt, dat was om 11.30 dan klaar. Het eten werk in karren gezet en naar de afdeling gebracht. En dan gingen we pas om 18.00 eten.”

Verandering in de zorg leidde tot slechtere kwaliteit voeding in zorg

Later kwam ik in de detachering van koks terecht. In 2009 draaide de crisis op volle toeren. Er was geen werk meer voor de koks. Toen zijn we gaan nadenken over de toekomst van het bedrijf. In 2011 ben ik weer eens gaan praten in mijn oude zorgnetwerk. Het bleek dat er nog steeds niet zoveel was veranderd! Maar er moesten wel meer handen aan het bed en de organisatie moest dienstverlenend zijn. Met als gevolg dat het welzijnsaspect steeds minder werd belicht. Het moest goedkoper dus het eten en drinken werd uitbesteed aan externe partijen. Daarmee ging ook de interne expertise op het gebied van eten en drinken uit de organisatie en verslechterde uiteindelijk de kwaliteit van het eten, kwam er meer verspilling en werd de beleving minder.

Kwaliteit van maaltijden in de zorg verbetert ook gezondheid

In die tijd ging men zich steeds meer met gezondheid bezig houden én bewoners werden steeds mondiger. Toen besloten we: we gaan als bedrijf de kwaliteit van maaltijden in de zorg verbeteren. Stapje voor stapje bekeken we wat er precies nodig was om de kwaliteit van de maaltijden te verbeteren. Als de kwaliteit van de maaltijden omhoog gaat, dan wordt ook de kwaliteit van leven beter, het herstel gaat sneller en mensen worden ook positiever! Iedereen heeft andere behoeften. Dat zag ik ook tijdens mijn werk in de zorg. Bijvoorbeeld een meisje met anorexia in een klinische setting heeft een hele andere voedingsbehoefte dan een jongen die werkt en stage loopt. Maar ze kregen wel hetzelfde eten! Dat werkt natuurlijk niet.

Kwaliteit eten omhoog en kosten lager

We zetten stappen om het hele voedingsproces, het voedingsmanagementsysteem en de kwaliteit van de maaltijd omhoog te brengen en de kosten omlaag te brengen. Ook vonden we het belangrijk om het financiële plaatje inzichtelijk te maken. Want pas als je goed inzichtelijk hebt waar de kosten precies zitten kun je betere keuzes maken op het moment dat er bezuinigd moet worden. Bovendien bleek dat onze interventie al in het eerste jaar meer geld oplevert dan dat het kost. Dit door terugdringen van verspilling en efficiëntieverhoging van processen.

Al die stappen bespraken we met organisaties uit de zorg en leveranciers. We werken transparant en onafhankelijk. Met name de leveranciers zagen ons in het begin liever gaan dan komen. Dat wat wij aanboden zorgde voor minder omzet. Er werd minder besteld, maar de kwaliteit van de maaltijd ging omhoog en het proces was veel efficiënter georganiseerd. Doordat we goed konden aantonen dat door een geoptimaliseerd voedingsproces de omzet misschien wordt verlaagd, maar de marge gelijk blijft en je als leverancier veel minder tijd hoeft te besteden aan het oplossen van klachten, raakten ook zij ervan overtuigd dat onze inzet ook in hun belang is.

Sociaal ondernemerschap

Sociaal ondernemerschap vind ik erg belangrijk. Op dit moment komt iedereen die bij ons werkt vanuit de WW. We investeren in coaching voor onze medewerkers zodat we de kwaliteit kunnen leveren die wij voor ogen hebben. We hebben een organisatiepsycholoog in dienst. Samen kijken we naar de competenties van onze medewerkers en hoe we dit kunnen ontwikkelen.

Voor iedereen een (h)eerlijke en verantwoorde maaltijd

De start van onze organisatie was een seminar die we in oktober 2011 organiseerden. Hiervoor nodigden we grotere partijen uit ‘die het allemaal beter wisten’, zoals consultants, scholen, zorgorganisaties en leveranciers. Daar hebben we ons verhaal en onze organisatie geïntroduceerd. De reacties hierop vanuit de vakbladen waren erg enthousiast. Onze ideologie om voor iedereen binnen zorg en welzijn een (h)eerlijke en verantwoorde maaltijd te verzorgen sloeg aan. Zo is Care Culinair geboren. Van de cliënten, waar we het uiteindelijk voor doen, krijgen we echt enorm goede reacties!

De stroperigheid van de zorg en de ver doorgevoerde bezuinigingen zijn soms erg frustrerend. Want in de zorg duren beslissingen soms lang. Zelf als het gaat over het doorvoeren van een gegarandeerde kwaliteitsverbetering en meteen ook een bezuiniging. Het kost ons best veel energie om zorgorganisaties te overtuigen van het feit dat we niet uit zijn op een reorganisatie, maar juist uit op een kwaliteitsverbetering tegelijk met een kostenbeheersing.

Marc geeft het stokje door

Marc Duijzer geeft het stokje graag door aan Michel Schoon. Hij is personal coach en gediplomeerd hardlooptrainer. Volgende maand leest u hier meer over en wat gezondheid voor hem betekent. Wat betekent gezondheid voor u? Laat het in uw reactie onder het facebookbericht weten.