Onkruidbestrijding wordt onkruidbeheersing

Geplaatst op dinsdag 24 april 2018

Nu het lenteweer is begonnen, begint de onkruidbeheersing op de stoepen en wegen in de gemeente. De komende weken gaat een aannemer aan de slag in alle straten van de gemeente. Hiervoor gebruiken we een nieuwe methode met heet water en hete lucht. Die methode werkt alleen als het onkruid er al staat. Dat betekent dus meer onkruid op straat. We spreken dan ook van onkruidbeheersing in plaats van onkruidbestrijding.

In drie weken onkruidvrij

In de week van 23 april start de aannemer met de werkzaamheden. In drie weken tijd maken zij alle straten in de gemeente onkruid- en veegvuilvrij.

Regelmatige vervolgbehandeling en vegen

Na deze ronde doen zij gemiddeld eens in de vier weken een vervolgbehandeling met heet water en hete lucht. Het vegen gebeurt na deze eerste ronde regelmatig. In het winkelcentrum van Zaltbommel gemiddeld eens per maand en in de dorpen en wijken gemiddeld eens per twee maanden.

Nieuwe methode: meer onkruid op straat

Vanaf dit jaar beheersen we het onkruid op straten, stoepen en wegen met heet water en hete lucht, in combinatie met vegen. Deze nieuwe methode brengt geen schade toe aan het milieu en aan de straat. Deze methode werkt alleen als het onkruid er al staat. Want het onkruid kan pas kan worden behandeld als het al een plantje is. Bovendien blijven de wortels zitten, waardoor het onkruid sneller terugkomt. Dat betekent dat de onkruidmachines vaker moeten worden ingezet. Deze methode put het plantje uiteindelijk uit zodat het niet of minder snel terugkomt. De aannemer veegt ook regelmatig om de aarde te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat het onkruid minder goed kan groeien.

Afspraken over kwaliteit

We maakten afspraken over de onkruidbeheersing met de aannemer. De aannemer beoordeelt wanneer het nodig is om op pad te gaan. Er is geen vaste planning. Er mag een beperkte hoeveelheid laag onkruid staan. Rondom obstakels zoals prullenbakken en bankjes mag het hoger staan.

Wat kan ik zelf doen?

U kunt zelf ook meehelpen met het onkruidvrij houden van uw woonomgeving. Dit kan door regelmatig uw stoep te vegen en door de rijbaan en parkeervakken zoveel mogelijk vrij te houden als de veegauto langskomt.

Vragen

Heeft de aannemer iets over het hoofd gezien? Meld dat dan bij ons. Dit kan via het meldingsformulier melding woon- of leefomgeving of bel 14 0418. Maar u kunt ook rechtstreeks bij één van de medewerkers ter plekke informeren of een mailtje sturen naar de aannemer: info@wolterinck.nl

Geen chemische bestrijdingsmiddelen

Sinds 31 maart 2016 mogen we onkruid niet meer met chemische bestrijdingsmiddelen behandelen. Daarom gingen we op zoek naar een andere aanpak.