Wat betekent positieve gezondheid voor Michel Schoon?

Geplaatst op maandag 30 april 2018

‘Gezondheid betekent voor mij lekker in je vel zitten’.

Michel Schoon (43 jaar) woont al bijna z’n hele leven in Zaltbommel en werkt als vestigingsmanager bij Banencentrum Nederland. Jarenlang heeft hij alleen maar aan wielrennen gedaan, maar een aantal jaar geleden is hij daarnaast, voor de afwisseling, in de winter 1x per week gaan hardlopen. Maar het hardloopvirus had hem snel te pakken, zeker toen hij zich ook aansloot bij een hardloopclub en er daar na aan tijdje werd voorgesteld om ook trainingsdiploma’s te gaan halen. Dus zo is het balletje gaan rollen en is hij van puur hardlopen voor zichzelf, hardlooptrainingen gaan geven en geeft hij inmiddels zelf personal coaching. Op dit moment is hij daarnaast ook nog, samen met voedingsdeskundige Inge Jansen, bezig met het uitrollen van het zogenaamde burn-out concept voor bedrijven. En dit alles naast zijn fulltime baan. Gelukkig ervaart hij dit zelf als een kruisbestuiving waar hij vooral veel energie van krijgt!

Van zelf hardlopen naar trainingen geven en personal coaching

Ik geef inmiddels al 4 jaar trainingen, maar eigenlijk ben ik pas afgelopen zomer begonnen met personal coaching en dat is ook alleen maar zo ontstaan eigenlijk omdat er iemand echt gericht aan mij vroeg of ik een keer met haar wilde gaan lopen en bijpraten. Maar na afloop zei zij dat ik daar echt meer mee moest gaan doen, sterker nog dat zij en haar vriendin erg enthousiast waren en daar beiden wel belangstelling voor hadden. Dus zo ben ik eind juni eigenlijk gestart met het coachen van 2 mensen en inmiddels begeleid ik al 27 mensen.

Burn-out concept bij bedrijven

Naast mensen individueel coachen ben ik ook steeds meer bezig met het geven van bedrijf clinics in het kader van preventie van burn-outs. Dit idee is enerzijds ontstaan omdat je natuurlijk veel leest over burn-outs in de media, maar ook omdat ik er in m’n eigen werk tegen aanloop dat de arbeidsmarkt aan het opdrogen is. Het is steeds moelijker om de juiste vakmensen te vinden. Daarbij komt dat de werkgever steeds kwetsbaarder hierdoor wordt, want als een werknemer ziek wordt dan is het vinden van een geschikte vervanger ook steeds moeilijker, waardoor de druk op de werkvloer zelf ook meteen oploopt omdat collega’s het werk onderling moeten opvangen. Dus je ziet steeds meer dat werkgevers zich hier ook steeds bewuster van zijn en dat ze hier dus ook meer aandacht aan besteden.

Zo ben ik, samen met voedingsdeskundige Inge Jansen, gestart met het uitwerken van het Burn-Out Concept. Ook weer omdat ik echt geloof in de combinatie van sport en gezonde voeding. En natuurlijk één hardloop of voeding clinic gaat geen structurele oplossing zijn voor een burn-out, maar ik weet wel dat ik dat enthousiasme, wat je nodig hebt om iets in je leefstijl te veranderen, kan aanwakkeren in zo’n clinic.

Verandering in leefstijl kan héél leuk en makkelijk zijn

Het gaat erom dat mensen ervaren dat het heel makkelijk en leuk is om iets kleins aan te passen in je leefstijl. En voor een gezonde leefstijl heb je ook gewoon beweging én voeding nodig. En de mensen die we willen bereiken met het burn-out concept zijn niet de mensen die echt een burn-out hebben, maar echt ter preventie van of juist de mensen die weer aan het her-integreren zijn. Dus hoe kun je nou iets in je leefstijl veranderen om beter om te gaan met burn-out klachten of het helemaal voorkomen van klachten.

Verschil tussen trainen en coachen!

Uiteindelijk moeten mensen wel echt zelf die veranderingen in hun leefstijl doorvoeren, ik kan ze daarin alleen een stukje begeleiden. En precies dat is voor mij de kern van het verschil tussen trainen en coachen. Voor mij zit het verschil er in dat een trainer die zegt wat je moet doen, terwijl een coach juist meer een enthousiasmerende rol heeft, zodat mensen ook echt zelf nadenken over hun trainingen. En met hardlopen zie je dat bijvoorbeeld terug in de smoesjes die ze bedenken voor de trainer, smoesjes zoals ‘m’n kind is ziek’ of ‘ik heb het heel druk op m’n werk’. Maar als je een coach hebt, dan verzin je de smoesjes voor jezelf, niet voor je coach. En een coach stelt ook altijd open vragen en is heel makkelijk benaderbaar en zo probeer ik ook echt te zijn. In m’n trainingen probeer ik ook altijd even persoonlijk contact met iemand te hebben, dan ga ik echt even naast iemand lopen en vraag ik hoe het gaat.

Waar ligt de grens voor mij als coach?

In mijn personal coaching snijd ik moeilijke vragen en onderwerpen altijd aan in het begin van het gesprek, het is zonde om dit aan het einde van de sessie pas te doen en alle positieve endorfinen, aangemaakt door het hardlopen, meteen weer af te breken door het over moeilijke zaken te hebben. Mensen die niet lekker in hun vel zitten hebben dat gevoel waarschijnlijk niet gekregen door het hardlopen, dus het hardlopen moet ook het fijne en leuke moment blijven. Dus tijdens het hardlopen hebben we het over allerlei zaken, maar op het moment dat iemand ook echt aangeeft burn-out klachten te hebben of dat ik zelf het idee heb dat het wel erg medisch is, dan verwijs ik iemand ook echt wel naar een huisarts. Ik ben natuurlijk geen arts, dus dan geef ik ook echt wel duidelijk aan dat ik denk dat ze eens naar de huisarts zouden moeten gaan.

Gezondheid betekent voor mij persoonlijk

Gezondheid betekent voor mij lekker in m’n vel zitten, dat vind ik het belangrijkste. En daar hoort voor mij persoonlijk absoluut beweging en een goede conditie bij. En ik vind dat als je bezig bent met beweging, dan hoort daar ook bij dat je bewuster bezig bent met voeding. Je kiest automatisch de gezondere tussendoortjes. Maar ik ben ook wel realistisch voor mezelf, het leven moet ook leuk zijn en blijven. Dus ik heb voor mezelf de regel 80-20, 80% van m’n voeding moet gezond zijn en wat de andere 20% betreft ben ik wat soepeler, ik wil bijvoorbeeld ook lekker een biertje op het terras kunnen drinken. Ik ben er ook van overtuigd dat hoe groter de opoffering hoe groter de uitspattingen zijn, er gebeuren bijvoorbeeld de raarste dingen in het olympische dorp. Dus als je jezelf gewoon wel wat toestaat, dan zijn je ontladingen minder extreem.

Michel geeft het stokje door

Ik geef graag het stokje door aan Freek van der Donk, hij is fysiotherapeut in Zaltbommel. Hij heeft mij geïnspireerd met zijn kennis en kunde, waarbij hij heel duidelijk de visie heeft dat je alleen moet veranderen om te verbeteren. Volgende maand leest u hier meer over en wat gezondheid voor hem betekent. Wat betekent gezondheid voor u? Laat het in uw reactie onder het facebookbericht weten.