Kijk uit voor de reuzenberenklauw

Geplaatst op dinsdag 15 mei 2018

In het voorjaar rukt de reuzenberenklauw weer op. Contact met de brandharen op de steel en met de sappen van de plant veroorzaakt irritatie. Raak de plant niet aan en waarschuw kinderen voor de plant. Ziet u een reuzenberenklauw in de openbare ruimte? Geef dit aan ons door via 14 0418 of via info@zaltbommel.nl. Na een melding beoordelen we de locatie. Deze plant, van wel twee tot vijf meter hoog, heeft een rood gevlekte dikke stengel, enorme bladeren en witte bloemschermen soms wel zo groot als een paraplu.

Verwijderen reuzenberenklauw

Wij verwijderen de reuzenberenklauw op openbaar terrein waar inwoners met de plant in aanraking kunnen komen. Bijvoorbeeld langs fiets- en wandelpaden of  speelplaatsen. Een berenklauw die in een park, een plantsoen of aan de slootkant op enkele meters van een fiets- of voetpad staat, laten we in principe staan. Voor planten op locaties die geen eigendom van de gemeente zijn zoals waterkanten (waterschap) en provinciale bermen ligt de verantwoordelijk bij de beherende instantie. Zowel waterschap als de provincie voeren geen bestrijding uit.

Gewone berenklauw blijft in principe staan

In Nederland zijn twee soorten berenklauw: de reuzenberenklauw en de gewone berenklauw. In onze gemeente komen beide soorten voor. De gewone berenklauw lijkt sterk op de reuzenberenklauw, maar is aanzienlijk kleiner van formaat. Die wordt maximaal twee meter hoog en heeft geen rode vlekken op de stengel. De gewone berenklauw geeft aanzienlijk minder klachten dan de reuzenberenklauw. Deze plant laten we daarom staan.

Verwijdert u zelf een reuzenberenklauw uit eigen tuin?

Draag dan beschermende kleding en handschoenen. Verwijder de berenklauw bij voorkeur vóór de bloei en voer het af in de groenafvalbak. De plant bloeit in de periode vanaf juli tot diep in de herfst. Steek de reuzenberenklauw in de grond met een spa schuin af en verwijder zoveel mogelijk van de wortel. Als u de plant nog vóór de bloei verwijdert, is de kans kleiner dat hij het jaar erop terug komt. Voer de bloemen met zaden bij voorkeur af in de grijze afvalbak.

Berenklauw aangeraakt?

Bent u in aanraking gekomen met de reuzenberenklauw? Spoel dan meteen overvloedig met koud tot lauw water en bedek de huid na het afspoelen tegen zonlicht. Vermijd de zon gedurende een week. Ga naar de huisarts zodra er huidletsel te zien is of als u sap in uw ogen of mond heeft gekregen.