Wat betekent positieve gezondheid voor Freek van der Donk?

Geplaatst op dinsdag 26 juni 2018

Freek van der Donk is sinds 1990 fysiotherapeut en sinds 2000 heeft hij een praktijk in Zaltbommel. Een praktijk die bewegen uitstraalt. Van de stoelen in de wachtkamer tot aan de kastjes aan de wand is nagedacht hoe het mensen tot bewegen aanspoort. "Het zit in mij om het belang van sporten door te geven aan de volgende generatie".

De manier van werkenFreek van der Donk

Wij zijn in onze praktijk gebrand op de zelfredzaamheid van mensen. We kijken niet zozeer naar wat voor klachten iemand heeft. We kijken juist naar wat iemand wel kan met zijn of haar huidige gezondheid. En hoe we dat kunnen stimuleren waardoor iemand minder klachten ervaart. Er komen mensen na een operatie die samen met de fysio werken aan hun herstel. Anderen komen met specifieke klachten zonder een aanwijsbare oorzaak. “We houden ze een spiegel voor als er geen duidelijke oorzaak is van de klachten. Hoe zijn de klachten ontstaan? Waarom gaat het bij jou niet over en wel bij jouw buurvrouw. Zijn er omstandigheden waardoor je niet functioneert.” Dit is vaak een eyeopener om na te denken wat is er daadwerkelijk aan de hand is. Door het te benoemen gaan mensen zelf nadenken. We verwachten dan ook positieve en actieve inbreng van mensen zodat we samen kunnen werken aan een goed herstel.

Sporten heeft mij veel gebracht

Ik ben altijd heel erg met sport bezig geweest en nu nog steeds. Het heeft mij veel gebracht in mijn gezondheid, in mijn beleving en manier van sporten. Dat geeft mij zelfvertrouwen en plezier om met mensen om te gaan. Het zit in mij om dit door te geven aan de volgende generatie. Dat sporten heel veel voor je kan doen. Ik gebruik vaak het voorbeeld van de sporter met een handicap. Deze sporter heeft door een ongeluk blijvende beperkingen opgelopen. En toch ondanks deze beperkingen doet hij aan sport. Waardoor hij positiever in het leven staat.

Een logo met betekenis

Wat ik uit wil dragen vind je terug in het logo van de praktijk. Het logo bestaat uit drie verschillende rondjes. Gebaseerd op het biopsychosociaal model uit de fysiowereld. Dat zijn drie verschillende rondjes waarin allerlei factoren genoemd worden op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. Alles heeft met elkaar te maken. In het midden overlappen deze rondjes elkaar. Daar moet het woord gezondheid komen te staan.

Nieuwe tijd

Het is een tijd dat zorgprofessionals steeds meer gaan werken als een team. We werken samen met de huisartsen. Medewerkers uit de praktijk houden spreekuur in het ziekenhuis en staan nauw in contact met de medische specialisten. Niet meer allerlei doorverwijzingen maar werken aan herstel. Dat is prettig voor de mensen. Daarbij blijft het belangrijk om te luisteren en aandacht geven. Want aandacht geven aan mensen is genezend.

Freek geeft het stokje door

Ik geef graag het stokje door aan Aart Harder. Hij heeft een praktijk voor identiteitsontwikkeling en autonomie in Zaltbommel. Volgende maand leest u hier meer over wat gezondheid voor hem betekent. Wat betekent gezondheid voor u? Laat het in uw reactie onder het facebookbericht weten.