Wat betekent positieve gezondheid voor Aart Harder?

Geplaatst op woensdag 25 juli 2018

‘Verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheid, ook voor je geestelijke gezondheid.’

Aart Harder heeft het bedrijf Harder&Verder, Hart voor Perspectief opgericht. Jarenlang was hij werkzaam op de afdeling P&O bij verschillende organisaties, waarbij o.a. reorganisaties, fusies en overnamen aan de orde waren. Twee jaar geleden gooide hij definitief het roer om. Nu is hij coach, trainer en therapeut en doet waar zijn hart ligt.

Mijn twee kinderen

Een aantal jaar geleden zijn mijn twee kinderen overleden. Ik raakte daardoor in een depressie en ik heb daar heel veel moeite voor moeten doen om daar uit te komen. Toen ik in deze omstandigheden zat werd ik niet gesteund door mijn toenmalige werkgever. Eerder tegengewerkt. Al gaande dit proces kwam ik voor een aantal keuzes te staan. Hoe ga ik hiermee mee om? En wat zijn mijn eigen (levens)keuzes? Wat wil ik? Ik heb een andere kijk op het leven gekregen. Het is mijn realiteit dat mijn kinderen zijn overleden. Om dan je weg te vinden om perspectief te zien is een proces. Een hele worsteling, maar wat mij gebracht heeft waar ik nu ben. Mede door de therapie (IoPT) die ik heb gevolgd en waarmee ik nu ook zelf werk.

Eigen kracht

Een therapeut of coach moet bij je passen. Het moet klikken. Als het niet klikt dan werkt het niet. Ik ben zoek gegaan naar iemand die mij verder kon helpen. Dat is gelukt. Wat mij vooral aansprak was werken aan een gezonde autonomie en mijn eigen identiteit. Wie ben ik werkelijk? Het daarbij ontmoeten van mijn trauma’s en het ontmaskeren van mijn overlevingsgedrag waren belangrijke elementen in mijn herstel. Ik heb de kracht zelf ervaren en gaandeweg heb ik opleidingen en verschillende trainingen gevolgd. Ik ga uit van de eigen helende kracht van de cliënt. De cliënt bepaalt zelf waaraan hij wil werken in zijn eigen tempo. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. Ik ondersteun daarin.

Praten helpt je verder

In de Bommelerwaard is psychologische hulp zoeken een lastig vraagstuk. Naar de huisarts toe gaan vinden we normaal maar toegeven dat je ook andere hulp kunt gebruiken of dat je voor een coach kiest wanneer er geestelijk wat aan de hand is  niet. Ik vind het normaal dat je hulp vraagt als je vast loopt op een vraagstuk in je leven. Dat je er open over kunt zijn, er met anderen over kunt praten en daarin ondersteunt wordt, want dat is wat je verder helpt.

Verantwoordelijkheid nemen

Iedereen heeft zijn eigen vraagstukken. Iedereen worstelt met een aantal zaken in zijn of haar leven dat is onomkeerbaar. Dat hoort bij het leven. Alleen hoe ga je daarmee om? Het is ook voor mij elke dag leren. Elke dag ervaren en dan stap ik soms nog in mijn eigen valkuilen. Alleen herken ik dit en weet ik er mee om te gaan. Ik ben niet perfect en ik ga uit van: ik word, terwijl ik leef.

Positieve gezondheid

Gezondheid heeft met lichaam en geest te maken en alles wat daar verband mee houdt. Een gezonde geest geeft een gezond lichaam en een gezond lichaam is de basis voor een gezonde geest. Het is een wisselwerking. Het één kan niet zonder het ander. Daar hoort voeding en beweging bij maar ook geestelijke gezondheid. Ik wil graag daar mijn bijdragen aan leveren.

Aart geeft het stokje door

Ik geef graag het stokje door aan Marielle van Tienen. Zij helpt mensen uit te zoeken welke leefstijl bij ze past. Volgende maand leest u hier meer over wat gezondheid voor haar betekent. Wat betekent gezondheid voor u? Laat het in uw reactie onder het facebookbericht weten.