Blauwalg geconstateerd

Geplaatst op dinsdag 31 juli 2018

In het water rondom het Koning Willem-Alexander Park (Parkeiland) in Zaltbommel, bij camping De Rietschoof in Aalst en bij De Neswaarden in Aalst zit blauwalg. Dat zijn bacteriën die giftige stoffen produceren. Zwemmen in dit water kan leiden tot huidirritatie of maag/darmklachten. Water dat besmet is met blauwalg ziet er meestal blauw-groen uit. Drijvend aan het oppervlak vormt het een laag die op olie lijkt. Wij raden iedereen af om contact te hebben met het open water en op het Parkeiland ook met het water in de speelvijvertjes. De handpompen in de speeltuin bij het Parkeiland maken gebruik van grondwater. Hiermee kan nog wel veilig gespeeld worden.

Bij het Parkeiland plaatsen we waarschuwingsborden. Camping De Rietschoof verzorgt zelf de communicatie. 

Omdat het overal warm is geweest kan blauwalg op meer plaatsen voorkomen. Het waterschap controleert alle aangewezen zwemwateren op blauwalg. We adviseren u om alleen in aangewezen zwemwater te zwemmen. Let zelf ook goed op en zwem niet in water dat blauw/groenig ziet. Ziet u een groene of blauwe drijflaag op het water? Meldt het dan bij meldpunt water.

Maatregelen

De verwachting is dat de blauwalg verdwijnt zodra het minder warm wordt. Op plekken waar blauwalg is geconstateerd, probeert het waterschap met extra watertoevoer de waterkwaliteit te verbeteren. Ben u in aanraking geweest met blauwalg? Spoelt u zich dan goed af onder de douche.

Niet zwemmen en vissen

Wij raden u af om in oppervlaktewater te zwemmen waar blauwalg is vastgesteld. Het waterschap adviseert om ook honden niet op plaatsen te laten zwemmen waar blauwalg is vastgesteld. Ook  vissen raden zij af.

Actueel overzicht

Voor informatie over de kwaliteit van officiële zwemwateren kunt u terecht op de website van de provincie www.gelderland.nl/zwemwater.