Sneeuw en gladheid verwacht!

Geplaatst op woensdag 3 oktober 2018

De herfst is pas net begonnen, maar wij bereiden ons alweer voor op de winter. Bent u benieuwd wat onze buitendienst allemaal doet om zich goed voor te bereiden als het glad wordt? En waarom we welke straten wel of niet strooien? Kom dan naar de open dag op woensdag 17 oktober. Dit is dé kans om onze strooiwagens te bekijken. Ervaar hoe het is om in de schoenen van een gladheidsbestrijder te staan.

De strooiploeg heet u op 17 oktober tussen 15.00 en 17.00 uur graag welkom op de gemeentewerf aan de Rondgang 25 in Gameren. Er staat een lekkere kop warme chocomel voor u klaar!

Voertuigeninspectie: klaar voor de winter

De open dag vindt plaats tijdens onze jaarlijkse ‘vlootschouw’. Dan lopen wij al onze strooiwagens na voor inspectie en trapt de strooiploeg samen het winterseizoen af. Om de wegen begaanbaar te houden gebruiken we grote en kleine vrachtwagens, tractoren en een verreiker. Met de verreiker kunnen we zout inladen op de voertuigen. De kleinere voertuigen strooien de fietspaden, de grotere zijn voor de hoofdroutes. Uiteraard mag u een stukje meerijden.

Stap in de schoenen van een gladheidsbestrijder

Als het glad wordt meldt de Provincie dit bij onze gladheidcoördinator. Die trommelt vervolgens de strooiploeg op. Zo snel mogelijk strooien zij dan de routes. Maar hoeveel zout moet er gestrooid worden bij verschillende soorten neerslag? De coördinatoren van het gladheidsbestrijdingsteam nemen u mee in hun werk.

Waarom wordt mijn stoep niet gestrooid?

Het gladheidsbestrijdingsteam strooit op de hoofdroutes, op de dijken en minimaal één toegangsweg naar iedere school. Hoofdroutes zijn de wegen en fietspaden vanuit de kernen naar de provinciale weg. De strooiroutes staan op onze website op de webpagina gladheidbestrijding. Straten in woonwijken strooien we niet. Medewerkers van het gladheidsbestrijdingsteam lichten graag toe hoe zij dit aanpakken. En waarom ze sommige straten wel of juist niet strooien.