Leerlingen presenteren oplossingen voor afkoppelen regenwater

Geplaatst op dinsdag 30 oktober 2018

Technasium-leerlingen van het Cambium College in Zaltbommel bedachten een systeem om mensen te stimuleren het regenwater van hun woning zelf af te koppelen van het rioolstelsel. Regenwateroverlast komt namelijk steeds vaker voor. Op dinsdag 6 november om 08.30 uur presenteren zij hun oplossingen in het Stadshuis aan de Markt in Zaltbommel.

Presentatie oplossingen

De eerstejaars leerlingen van Havo en VWO geven korte presentaties van hun ontwerp voor hun medeleerlingen, ouders, belangstellenden en waterspecialisten van de gemeenten en waterschap. De presentaties zijn tussen 08.30 en 10.00 uur in de raadzaal van het historische stadhuis aan de Markt in Zaltbommel.

Afkoppelen voorkomt overlast en is beter voor milieu

Klimaatverandering is een belangrijke uitdaging voor Nederland in de komende eeuw. Het regent namelijk steeds vaker en harder. Afkoppelen voorkomt dat er water op straat blijft staan bij een heftige bui. Ook voorkomt het dat bij harde regenval vervuild water in sloten terecht komt. Verder hoeft er dan minder water gezuiverd te worden. Afkoppelen is dus ook goed voor het milieu. Hoe meer oppervlakte wordt afgekoppeld, hoe groter het effect is. We hopen leerlingen met dit project meer kennis en inzicht in deze uitdaging te geven.

Wat is afkoppelen?

Afkoppelen is het scheiden van schone en vervuilde waterstromen om een duurzame waterhuishouding te bereiken. In een straat met één rioolbuis komen schoon regenwater en afvalwater samen naar de rioolwaterzuivering. Met afkoppelen komt er een tweede rioolbuis bij. Deze buis verzamelt het regenwater apart en voert dit af naar een nabij gelegen sloot. Regenwater wordt dan dus ‘afgekoppeld’ van het vuile water.

Over Technasium

Het Cambium College vergroot via de Technasium-formule de belangstelling voor bètatechnische vervolgopleidingen onder de Havo en VWO-leerlingen. Meer informatie over het Technasium: https://www.technasium.nl/wat-het-technasium.