Veer Brakel-Herwijnen blijft beschikbaar voor fietsers

Geplaatst op maandag 19 november 2018

De aanhoudende lage waterstand leidt vanaf zondag 18 november voor problemen bij het veer in Brakel. De pont kan bij eb niet altijd meer aanleggen, omdat het water te laag is om de klep voldoende op de veerstoep te krijgen. 

Ieder half uur een vaart voor fietsers

Op de momenten dat het veer voor auto’s gestremd is, worden er vanaf 19 november halfuurs-diensten gevaren voor fietsers en voetgangers. Op ieder heel en ieder half uur vertrekt er een pont vanaf Brakel. Als fietser of voetganger kunt u opstappen bij de nachtsteiger in de haven van Brakel. 

Wanneer kunnen auto's overvaren?

Door de verschillende tijdstippen van eb en vloed is het moeilijk te voorspellen wanneer we wel voor auto’s kunnen varen. Voor de hele week zijn de vooruitzichten ongunstig, onder andere door de oostenwind die het water niet de goede kant opduwt. Met de Riveer app kunt u via gratis push berichten in de gaten houden wanneer auto's kunnen overvaren.

Wanneer de pont gestremd is voor auto’s, wordt er structureel ieder half uur gevaren voor fietsers en voetgangers. Dit staat niet als dienstregeling in de app. Voor groter vervoer als vrachtwagens of tractoren is het veer Brakel-Herwijnen sowieso tot nader order gestremd. Voor informatie of vragen kunt u tijdens kantooruren ook bellen via 0183 659314.

Welk probleem veroorzaakt het lage water?

Mensen zien schepen varen op de rivier en begrijpen niet altijd het probleem. De hindernis voor veerdiensten ligt niet in het varen, maar in het afmeren. Wanneer het water zo extreem laag staat, klopt de aansluiting tussen de veerstoep en de klep van de pont niet meer. Dit speelt bijvoorbeeld in Brakel-Herwijnen: het water moet hoog genoeg zijn om de klep van de pont op het wegdek te kunnen leggen. Ook de voet- en fietsveren merken dat het water laag staat: de helling naar de wal wordt steil en soms moet je opletten bij het aan boord stappen.