Zieke essen vervangen door nieuwe, gezonde bomen

Geplaatst op dinsdag 29 januari 2019

In onze gemeente staan veel verschillende bomen. Deze bomen verzorgen we regelmatig en controleren we op hun gezondheid. We zijn trots op de bomen in onze gemeente. Van de bomen  in onze polders, tot de bomen op de stadswallen en langs de Waal. Helaas zijn veel van de mooie essen die in onze gemeente staan ziek.

Veel zieke bomen

Vorig jaar keken we alle essen na en maakten we een overzicht van de zieke bomen. Veel essen hebben last van essentaksterfte. Door deze ziekte verliezen essen hun takken en breken takken spontaan af. Dit is gevaarlijk voor voorbijgangers. Essentaksterfte tast zowel jonge als oude bomen aan. Het is altijd spijtig om bomen te kappen, maar veiligheid staat in dit geval voorop. Het gaat om 90 essen op de Van Heemstraweg in Brakel, om zo’n 50 essen aan de Jan Stuversdreef in Kerkwijk en om ongeveer 75 essen op de Capreton. De zieke essen halen we weg, de essen die er nog gezond uit zien, houden we goed in de gaten.

Aanplant nieuwe bomen vanaf half februari

Vanaf half februari planten we op plekken waar zieke essen staan nieuwe bomen. We plaatsen hier elzen, esdoorns en lindes voor terug. De bedoeling is om de nieuwe bomen direct terug te plaatsen, maar daarvoor moet de grond vorstvrij zijn. Als het half februari vriest, planten we de bomen op een later moment terug.