Schade jaarwisseling in Zaltbommel ruim € 65.000

Geplaatst op donderdag 14 februari 2019

Het verloop van oud en nieuw in de gemeente Zaltbommel was er een met twee gezichten. Aan de ene kant verliep de jaarwisseling zonder verstoringen van de openbare orde en met succesvolle activiteiten door de hele gemeente. Aan de andere kant was de schadepost buiten alle proporties.

Schadeposten

De schade aan het straatmeubilair is ruim € 12.000 en aan het asfalt is meer dan € 25.000. Hierbij komen nog diverse andere schades, in totaal meer dan € 27.000. Zoals de reparatiekosten aan de gymzaal in Gameren, voor een bedrag van € 11.350.

Gemeenschapsgeld gaat op aan reparatiekosten

Burgemeester Rehwinkel: "Helaas werpen die grote vernielingen een duidelijke smet op de jaarwisseling. Het repareren van de schades kost elk jaar weer bakken aan gemeenschapsgeld. Ik vind dat onaanvaardbaar! Ik ben trots op de organisatoren van evenementen, deze hebben bijgedragen aan een goede sfeer tijdens de jaarwisseling. Gelukkig hebben we dit jaar geen meldingen gekregen van openbare ordeverstoringen of geweld tegen hulpverleners.
De gemeente is inmiddels met de wijken en buurten in gesprek gegaan om te zien op welke manier de nieuwjaarsviering weer een feest wordt. Een feest waarbij de gemeenschap geen forse rekening achteraf krijgt. Ik ben daar heel duidelijk over: Het tij moet keren."

Vele meldingen van diverse branden

Niet alleen tijdens de jaarwisseling, maar vooral in de aanloop daarnaartoe, waren de hulpdiensten en de buitendienst bezig met diverse branden door de hele gemeente. Het gaat hier om het in brand steken van caravans, auto’s, autobanden etc. We ontvingen van 14 december tot 31 december 19.00 uur 42 meldingen. Meer dan de helft van de meldingen kwamen uit Brakel. Tijdens de jaarwisseling was dat aantal 51 meldingen.