Alstublieft, uw stempassen

Geplaatst op woensdag 27 februari 2019

Deze week ontvangt u uw stempas(sen) voor de verkiezingen van de Provinciale Staten en/of de Waterschapsverkiezingen. U ontvangt één of twee stempassen. Uw stem, daar maakt u zich toch sterk voor!

Wie mag er stemmen op 20 maart 2019?

Provinciale Staten

Alle mensen die op 4 februari 2019 in de gemeente Zaltbommel ingeschreven stonden en die op 20 maart 2019 tenminste 18 jaar oud zijn, de Nederlandse nationaliteit hebben en niet uitgesloten zijn van het kiesrecht mogen stemmen voor de leden van Provinciale Staten. Zij ontvangen deze week een stempas voor de verkiezing voor de Provinciale Staten.

Waterschap Rivierenland

Alle mensen die op 4 februari 2019 in de gemeente Zaltbommel ingeschreven stonden en die op 20 maart 2019 tenminste 18 jaar oud zijn, rechtmatig in Nederland verblijven en niet uitgesloten zijn van het kiesrecht mogen stemmen voor het Waterschap. Zij ontvangen deze week een stempas voor de verkiezing voor het Waterschap.

Afhankelijk van bovenstaande voorwaarden ontvangt u dus één of twee stempassen.

Stemmen

Voor de verkiezingen op 20 maart 2019 heeft u één of twee stempas(sen) nodig en een legitimatiebewijs dat niet langer dan vijf jaar is verlopen. Uw stempas(sen) ontvangt u uiterlijk 2 maart 2019. U mag met uw stempas(sen) in een willekeurig stemlokaal in onze gemeente stemmen. Onze gemeente kent in totaal 19 stemlokalen en een stembus. Kijk voor een overzicht van onze stemlokalen en de route van de stembus op de pagina Verkiezingen 2019.

Stemmen in een andere gemeente

Wilt u stemmen in een andere gemeente? Vraag dan uiterlijk 15 maart 2019 schriftelijk bij de gemeente een kiezerspas aan. Bij de balie van Burgerzaken kunt u uiterlijk tot dinsdag 19 maart 2019 12.00 uur een kiezerspas aanvragen. Wij hebben hiervoor een formulier.

Iemand machtigen

Bent u verhinderd op 20 maart 2019, vraag dan iemand anders om voor u te stemmen. Machtigt u iemand die zelf ook in de gemeente Zaltbommel woont? Vul dan de achterkant van uw beide stempassen in. Geef de ingevulde stempassen en (een kopie van) uw identiteitsbewijs mee. Wilt u iemand machtigen voor u te stemmen die niet in uw eigen gemeente woont? Vraag dan uiterlijk 15 maart 2019 schriftelijk een volmacht bij ons aan. Let op! U kunt alleen een kiezer machtigen om voor u te stemmen als deze kiezer voor dezelfde provincie en hetzelfde waterschap als u mag stemmen.

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie op onze pagina Verkiezingen 2019.