Extra risico op natuurbrand door droogte

Geplaatst op maandag 15 april 2019

In onze hele regio is het risico op natuurbranden verhoogd. Zeker met het mooie warme weer op komst is de kans op een natuurbrand extra groot. Wees dus extra alert. Voorkom dat een klein vuurtje een allesverwoestende brand wordt.

Wat kunt u doen om een natuurbrand te voorkomen?

  • Rook liever niet in het natuurgebied. Doet u het toch, maak uw sigaret dan zorgvuldig uit voordat u hem weggooit. Let op of er misschien een rookverbod geldt.
  • Gooi afval in de daarvoor bestemde afvalbakken. Als dat niet kan, neem het afval mee en gooi het thuis weg. Een stukje glas waar de zon op schijnt kan namelijk al brand veroorzaken.
  • Gaat u barbecue├źn, maakt u een kampvuur of heeft u een vuurkorf aan staan? Houdt u zich dan aan de regels die in het gebied gelden.
  • Let op waar u uw auto neerzet. De katalysator, die vaak aan de onderkant zit, wordt erg heet. Als u de auto in droog, hoog gras wegzet, kan dat daardoor in brand vliegen.
  • Parkeer niet op bospaden; brandweervoertuigen moeten altijd vrij baan hebben.

Ziet u een natuurbrand?

Blijf kalm en bel dan zo snel mogelijk 112. Probeer de brand niet zelf te blussen. Verlaat de plek in de richting van de openbare weg of de bebouwde kom. Loop niet voor de brand uit of naar de brand toe en blijf uit de rook.

Meer tips of informatie

Wilt u meer weten over hoe u natuurbranden kunt voorkomen of wat u moet doen als u een natuurbrand ziet? Kijk dan op www.brandweer.nl.