Tegemoetkoming incontinentie- en medisch afval

Geplaatst op dinsdag 29 oktober 2019

We willen inwoners die extra restafval hebben, door incontinentie- of medisch afval, tegemoetkomen. Het gaat om een financiƫle vergoeding van maximaal 52 euro per half jaar. Dit geldt voor de periode vanaf 1 juli 2019 tot er een structurele oplossing is voor het wegbrengen van dit afval. Wij vragen de gemeenteraad om hiervoor geld beschikbaar te stellen.

Per 1 juli is de inzameling van restafval veranderd. Mensen die incontinentiemateriaal moeten gebruiken of medisch afval hebben, zijn daardoor duurder uit. De vergoeding geldt niet voor babyluiers.

Vergoeding

Het gaat om een financiƫle vergoeding van 52 euro per half jaar voor mensen met incontinentie-afval voor de periode vanaf 1 juli 2019 tot er een structurele oplossing is voor het wegbrengen van dit afval. De vergoeding voor inwoners met medisch afval is 26 euro voor een halfjaar.

Aanvragen naar verwachting vanaf 18 november

De gemeenteraad neemt naar verwachting op 7 november een besluit hierover. Als de gemeenteraad instemt met het voorstel, kunt u vanaf maandag 18 november een verzoek voor de tegemoetkoming bij ons indienen. De vergoeding kan dan per half jaar aangevraagd worden.

  • De vergoeding van 1 juli 2019 tot en met 31 december kan aangevraagd worden van 18 november 2019 tot en met 18 januari 2020
  • Voor de eerste helft van 2020 kunnen mensen van 1 februari tot en met 31 juli de aanvraag doen

Wij beoordelen vervolgens of inwoners in aanmerking komen voor de tegemoetkoming in de extra kosten. Als de gemeenteraad akkoord is dan volgt er meer informatie over het aanvragen van de vergoeding.

Tijdelijke oplossing

De tegemoetkoming is een tijdelijke oplossing totdat er een alternatief komt voor het gescheiden inzamelen van incontinentiemateriaal en wegwerpluiers. Avri zorgt voor de afvalinzameling in acht Rivierenlandse gemeenten. Ook in onze gemeente. Momenteel onderzoekt Avri de mogelijkheden van het apart inzamelen van incontinentiemateriaal en wegwerpluiers. Daarvoor is het nodig dat de verwerkingscapaciteit geregeld is. Zodra hier meer duidelijkheid over is wordt deze oplossing verder uitgewerkt.

Zorgcentra

Voor mensen die in zorgcentra wonen speelt het probleem niet. Die centra verwerken het incontinentiemateriaal en medisch afval als bedrijfsafval. Dat kost de gebruikers geen extra geld.