Bommelerwaard Herdenkt: 75 jaar vrijheid

Geplaatst op dinsdag 19 november 2019

De Tweede Wereldoorlog liet diepe sporen achter. Van september 1944 tot en met mei 1945 was provincie Gelderland het centrum van de bevrijdingsstrijd in Nederland. Dat begon met operatie Market Garden en eindigde met de Duitse overgave. Grote delen van de provincie zaten in het frontgebied. Er was sprake van evacuaties, onderwaterzettingen en verwoestingen. Ook de Bommelerwaard is hard getroffen door de Tweede Wereldoorlog.

In 2019 en 2020 herdenken we de oorlog en vieren we 75 jaar vrijheid. In de hele Bommelerwaard worden activiteiten georganiseerd om stil te staan bij de gebeurtenissen van toen. En we vieren de Bevrijding en 75 jaar vrijheid. Alles komt samen in het programma ‘Bommelerwaard Herdenkt – 75 jaar vrijheid’. De focus ligt niet alleen op het verleden. Maar ook op het heden en de toekomst.

Subsidie Bommelerwaard Herdenkt

Om activiteiten mede mogelijk te maken besloot het college van Zaltbommel om de subsidieregeling ‘Bommelerwaard Herdenkt: 75 jaar vrijheid (PDF, 252.4 kB)’ vast te stellen. Met deze regeling ondersteunen wij niet-commerciële openbare activiteiten in de Bommelerwaard, gericht op herdenken van de Tweede Wereldoorlog en beseffen, beleven en vieren van 75 jaar vrijheid. Dit betreft een tijdelijke regeling: tot 1 februari 2020 kunnen initiatiefnemers subsidie aanvragen voor activiteiten die plaatsvinden in de periode januari tot en met mei 2020.

Heeft u een idee voor een activiteit of evenement?

Vul dan het 'activiteitenformulier Bommelerwaard Herdenkt (PDF, 473.6 kB)’ in. Stuur dit formulier samen met een begroting op naar activiteiten2020@zaltbommel.nl.

U kunt het formulier ook opsturen naar:

Gemeente Zaltbommel
Postbus 10.002
5300 DA Zaltbommel