Door de coronacrisis werken wij nu op afspraak.  Bel met 14 0418 of mail naar kcc@zaltbommel.nl en vermeld uw telefoonnummer. 

Onderhoud derde bolwerk Stadswallen gestart

Geplaatst op dinsdag 12 januari 2021

Begin dit jaar zijn we gestart met het werk aan het derde bolwerk op de Stadswallen Zaltbommel: het Hohenlohe bolwerk. Dit is het bolwerk tegenover het Oranjebolwerk. Als dit bolwerk ‘klaar’ is, sluit het aan op het Oranjebolwerk dat al gerestaureerd is.

Wethouder Gijs van Leeuwen: “Het Hohenlohebolwerk is een redelijk dichtbegroeid bolwerk met een waterpartij. Om licht en lucht op dit bolwerk te brengen en in het belang van het water op het bolwerk, moet er flink wat werk worden verricht. Dat is misschien even schrikken, want het wordt flink uitgedund. Maar dat is wel nodig. Snoeien doet bloeien. Dan zal ook dit bolwerk eind volgend jaar een park zijn zoals het in de 19e eeuw werd aangelegd door De Virieu. Met mooie paden en bankjes, afwisselende beplanting en mooie doorzichten. Elk bolwerk krijgt zijn eigen sfeer, maar de Stadswallen vormen dan wel één geheel."

Werk is gestart

Het werk is al in volle gang. Opschot en wat zwaardere takken moeten het veld ruimen om licht en lucht op het bolwerk te brengen en in het belang van de waterpartijen (bladafval). Ook zijn er zo’n 6 bomen gekapt. We maken een zorgvuldige afweging wat kan blijven staan en wat niet. Dode bomen worden gekapt omdat ze kunnen omvallen en daardoor een gevaar vormen voor wandelaars. Ook is een esdoorn gekapt omdat deze boomsoort bovenmatig aanwezig is op de Stadswallen en dit bolwerk dreigde te overwoekeren. Met de nieuwe aanplant brengen we meer variatie aan. We kappen nooit gezonde monumentale bomen.

Meer lezen?

De stappen die volgen om dit bolwerk om te toveren tot een park in Engelse Landschapsstijl staan op de pagina Planning Stadswallen Zaltbommel

Meer lezen over de restauratie van de Stadswallen? Kijk op onze pagina over de Stadswallen en meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.