Meer elektrische laadpalen voor auto’s

Geplaatst op vrijdag 1 oktober 2021

Op dit moment zijn er in de gemeente Zaltbommel 45 publieke laadpunten voor elektrische auto’s, maar de vraag neemt toe. De gemeenteraad heeft daarom besloten dat er meer parkeerplaatsen kunnen worden voorzien van een stekker voor de auto. We verwachten dat er in 2030 maar liefst 1220 laadpunten nodig zijn in de gemeente.

Niet alleen meer op aanvraag

Tot nu toe werden laadpalen alleen op aanvraag van inwoners geplaatst. Inwoners met een elektrische auto en zonder parkeerplek op eigen terrein konden al een laadpaal aanvragen. Met het nieuwe beleid wordt het nu ook mogelijk voor commerciële aanbieders om laadpalen neer te zetten op plekken waar de vraag hoog is, of hoog wordt verwacht in de toekomst. Zo worden de doorlooptijden voor plaatsing korter en komen er sneller meer openbare laadplekken in de gemeente Zaltbommel.

Voorlopig komen er traditionele laadpalen in de gemeente, maar het zou kunnen dat er in de toekomst ook laadpunten worden verwerkt in lantaarnpalen en stoeptegels.  

Handhaving kabels over de stoep

Wat heel belangrijk is om te weten, is dat opladen vanuit huis via een kabel over de stoep niet is toegestaan. Vanaf 2023 zal hier ook op gehandhaafd worden, tot die tijd geldt het dringende advies en kunnen bewoners erop aangesproken worden. Kabels over de stoep zijn niet toegestaan omdat dit tot gevaarlijke situaties kan leiden. Ook worden kabels over de stoep niet toegestaan omdat hierdoor parkeerplekken onterecht toegeëigend worden. Wij hanteren een overgangsperiode. Zo krijgen bewoners de tijd om een publieke laadpaal aan te vragen.

Een laadpaal aanvragen? Dat kan uiteraard

Meer informatie is te vinden op onze pagina over openbare laadpalen.

?>