De gemeente heeft op diverse plaatsen aangewezen uitlaat- en losloopplaatsen. Wilt u weten welke mogelijkheden bij u in de buurt zijn? Bekijk het overzicht met de hondenvoorzieningen per plaats (PDF, 198.2 kB). Alle hondenvoorzieningen zijn duidelijk aangegeven met één of meerdere markeringspalen. Houd het netjes en voorkom een boete.

Regels voor hondenbezitters

Hondenpoep staat in de top drie van de grootste ergernissen binnen onze gemeente. Daarom stelden wij hiervoor regels op. Wanneer elke hondenbezitter de regels naleeft, zorgen wij samen voor tevreden buren en een opgeruimde openbare ruimte.

  • Aanlijnplicht
    honden moeten binnen de bebouwde kom altijd aangelijnd zijn. Dit geldt niet voor de losloopgebieden in de stad Zaltbommel en buiten de bebouwde kom.
  • Opruimplicht
    hondeneigenaren hebben de plicht de uitwerpselen van hun hond op te ruimen. Deze opruimplicht geldt niet buiten de bebouwde kom en op de daarvoor aangewezen uitlaatplaatsen en losloopplaatsen binnen de bebouwde kom.

Toezicht

BOA’s houden toezicht op de naleving van de regels. Zij zijn ook bevoegd om boetes uit te schrijven. Ook politieagenten kunnen boetes uitschrijven. Het niet aangelijnd hebben van een hond in de openbare ruimte kost € 90,-. Voor een hond laten verblijven op openbare plekken zoals een speelweide, speelplaats of zandbak of vergelijkbare plaatsen, bedraagt de bekeuring € 140,-. Het niet voldoen aan de opruimplicht tot slot, kost eveneens € 140,-.