Sporthal/zwembad De Sportwaard Zaltbommel

Ontwikkeling

De gemeente Zaltbommel ontwikkelt momenteel een nieuwe gecombineerde sporthal en zwembad in wijk De Waluwe te Zaltbommel. Deze nieuwe accommodatie vervangt het oude zwembad Akwamarijn en sporthal De Ring. Het nieuwe complex is modern, ruim van opzet en zeer duurzaam. Van binnen wordt het gekenmerkt door rustige kleuren en veel houtwerk, van buiten voert een grote gepotdekselde rode baksteen de boventoon. Het complete complex heeft een zogenaamd Internationaal Toegankelijkheidssymbool, wat betekent dat voor zowel bezoekers als sporters, met welke beperking dan ook, het complex voldoende toegankelijk is.

De realisatie start in het begin van het derde kwartaal van 2021 en zal het vierde kwartaal gereed zijn.

Wilt u zien hoe het gaat met de bouw? Bekijk het filmpje over een rondleiding tijdens de bouw van de Sportwaard (mei 2021).

Naamgeving

Begin 2021 zijn honderden namen ingediend voor het nieuwe complex. De jury koos hieruit een viertal namen. Vervolgens konden alle inwoners online stemmen op hun favoriete naam. Hieruit is De Sportwaard als winnende naam voortgekomen. Deze naam zal straks prijken op de gevel van het gebouw.

Sporthal

De sporthal kent vier zaaldelen welke alle vier afzonderlijk af te scheiden zijn met tussenwanden. Twee zaaldelen liggen in de lengte en twee zaaldelen in de breedte. De totale hal meet 30 x 50 meter. De vrije hoogte van de zaal is minstens 7 meter. De vloer is zogenaamd combi-elastisch, wat topsport mogelijk maakt. Voor sport en onderwijs zijn alle eigentijdse sporttechnische inrichtingsmiddelen aanwezig, waaronder een digitale interactieve speelwand. Er zijn 8 kleedkamers aanwezig en een lerarendomein met onder meer drie kleedkamers. Ook is er een ruime berging grenzend aan alle zaaldelen. Op de verdieping is een tribune voor ruim 150 personen gesitueerd.

Zwembad

Het zwembad kent een officieel wedstrijdbad van 25 x 15 meter met een tribune voor 150 mensen. Ook is er een doelgroepenbad (vergelijkbaar met huidig bad in Akwamarijn) met beweegbare bodem en peuterbad aanwezig. Dit peuterbad kent diverse speelelementen en er is ook een glijbaan aanwezig nabij de beide grote baden. Bovendien is er een whirlpool en een sauna. Er zijn vier groepskleedkamers en 26 individuele omkleedcabines, waaronder grote gezinscabines. Tevens is er speciale ruimte kleedruimte speciaal voor mindervaliden. Aan beide grote baden is een ruime berging aanwezig en douches. Naast het doelgroepenbad is een zogenaamde natte horeca gesitueerd, zodat ook in het badlandschap wat gegeten en gedronken kan worden.

Horeca/entree

In het midden van het complex is de ruime (droge) horeca gesitueerd. Door grote oppervlakten glas heeft deze zicht op zowel de sporthal als het wedstrijdbad. Aan de zuidzijde is een buitenterras aanwezig dat te bereiken is via openslaande deuren uit de horeca. Aan de voorkant van de horeca is de entreehal met de ontvangstbalie. De bar zit aan de ontvangstbalie vast. De hierachter aanwezige keuken voorziet zowel de natte horeca als de droge horeca. In de hal is een blikvangende trap aanwezig die leidt tot de verdieping, waar de tribune voor de sporthal aanwezig is.

Overig

Het personeelsdomein van de exploitant ligt ook op de verdieping, boven de kleedkamers van de sporthal. Ook is hier een in tweeën verdeelbare ruime vergaderruimte voor de gebruikers aanwezig. Tussen deze vergaderruimte en het personeelsdomein is een buitenpatio gesitueerd. Ook zijn op de verdieping de technische ruimten voor de luchtbehandeling van het zwembad en de sporthal. De waterbehandeling voor het zwembad is in de kelder. Het complex kent een digitaal polsbandjessysteem, waar toegang, kluisjes, horecategoed, abonnement en dergelijke aan gekoppeld zijn.

Buitenruimte

Aan de voor- en achterzijde is een parkeergelegenheid voor ruim 180 auto’s en 200 fietsen voorzien. De vormgeving sluit aan bij het complex, maar geeft ook een verbinding met de toekomstige wijk De Waluwe III. Speciale aandacht was er ook voor de aantrekkelijkheid van de verblijfsgebieden en de toegang vanuit de scholen.

Hieronder ziet u het ontwerp. Op bepaalde details kunnen nog wel wijzigingen worden aangebracht. 

Plattegrond zwembad en sporthal en buitenruimte

Planning bouw

Het complex wordt sinds de zomer van 2020 gebouwd door onder andere de volgende aannemers: Burgland Bouw uit Dodewaard (gebouw) en Hellebrekers Technieken uit Nunspeet (werktuigkundig, water en elektra). De realisatie verloopt volgens planning (stand april 2021). In het vierde kwartaal van 2021 opent het nieuwe complex de deuren. De locaties De Ring en Akwamarijn verliezen vanaf dat moment hun functie. De gemeente is bezig met de herontwikkeling van deze locatie voor woningbouw.

Meer informatie?

U kunt altijd met ons contact opnemen. De bestaande gebruikers worden al regelmatig geïnformeerd door middel van een nieuwsbrief.

Impressies

Onderstaande afbeeldingen geven een levensecht beeld hoe het complex er straks uit komt te zien. Bij de tien foto’s staat een korte beschrijving van wat er te zien is. Sommige kleuren en kleine details zijn nog onder voorbehoud.

Voorzijde gebouw schuin gezien vanaf de Oude Bosscheweg

01. Voorzijde gebouw schuin gezien vanaf de Oude Bosscheweg. Rechts is een nieuw aan te leggen weg zichtbaar ter ontsluiting van de accommodatie en de achterliggende wijk.

02. Voorzijde gebouw gezien vanaf de Oude Bosscheweg gedurende de duisternis. Duidelijk zijn van links naar rechts de onderdelen zwembad, horeca en sporthal zichtbaar.

03. Achterzijde van het complex en de zuidzijde van het zwembad, gezien vanaf de Hogeweg. Zichtbaar is de glijbaan en in het midden het buitenterras van de horeca.

04. Het doelgroepenbad met links daarvan het wedstrijdbad inclusief tribune. In de achterzijde de natte horeca en het peuterbad. Uiterst rechts is een klein deel van de whirlpool te zien.

05. Wedstrijdbad gezien vanaf de tribune. Rechts kijkt men vanuit de horeca op dit bad. In de doorkijk is de natte horeca en het peuterbad zichtbaar. Tussen beide baden is een schuifbare afscheiding. Rechts ligt de glijbaan (niet zichtbaar).

06. De ontvangsthal vanuit de ingang bekeken. In het verlengde over de gehele diepte van het pand de horeca, links de toegang tot het zwembad en uiterst rechts tot de sporthal. De trap en lift leiden tot de verdieping.

07. De buitenpatio op de verdieping. De eerste ruimte is de vergaderruimte. Aan de overzijde van de patio ligt het personeelsdomein.

08. De horeca met de blik gericht naar rechts. Hier zijn de vier zaaldelen met opgetrokken tussenwanden te zien.

09. Detail van het peuterbad en de natte horeca. In het verlengde het doelgroepenbad. Niet duidelijk zichtbaar zijn rechts van het midden de wenteltrap en uitstroomvoorziening van de glijbaan.

10. Hetzelfde als afbeelding 6, maar dan gedurende de avond.

?>