Lees pagina voor

Extra maatregelen om toegankelijk te stemmen

Bij de stemlocaties houden we rekening met inwoners met een beperking. Op deze pagina vindt u onder andere een digitale verkiezingskrant in begrijpelijke taal en een instructiefilmpje voor mensen met dementie.

Uitleg stemmen in begrijpelijke taal

Stemjijook.nl (Deze link gaat naar een externe website): makkelijke uitleg over alles wat u wilt weten over de verkiezingen.
Hoewerktstemmen.nl (Deze link gaat naar een externe website): Op deze website legt de bekende webhulp Steffie alles uit over het stemmen werkt. Daarnaast legt ze uit wat Tweede Kamerverkiezingen zijn.

Stemmen met een beperking

Vrijwel alle stembureaus zijn toegankelijk voor mindervaliden. Kijk voor meer informatie op de pagina Stemlokalen en openingstijden in gemeente Zaltbommel.

Stemmen voor doven en slechthorenden

Op ieder stembureau vindt u een QR code die u kunt scannen met uw telefoon of tablet. Daarmee maakt u contact met een gebarentolk die u kan begeleiden bij het stemmen.

Stemmen voor slechtzienden

Op ieder stembureau vindt u een uitvoering van de kandidatenlijst in grote letter en een leesloep met verlichting.

In de stemlokalen Van der Valk te Zaltbommel en ’t Kruispunt te Aalst ligt een kandidatenlijst in braille uitvoering.

Stemmen voor mensen met dementie

Ook in onze gemeente zijn er inwoners die leven met dementie. Stemmen is voor hen geen vanzelfsprekendheid. Speciaal voor deze mensen heeft Alzheimer Nederland een instructiefilmpje (Deze link gaat naar een externe website) gemaakt. Wilt u op 6 juni op een rustig moment uw stem uitbrengen? Dan kunt u dit het beste doen tussen 10.00 - 12.00 uur of tussen 13.30 - 16.00 uur.

Verkiezingskrant in gewone taal

Stichting Lezen en Schrijven heeft speciaal voor mensen die niet zo goed kunnen lezen een Verkiezingskrant (Deze link gaat naar een externe website) gemaakt. U kunt de krant online lezen.