Hitte

Het klimaat in Nederland verandert. Het aantal warme dagen stijgt. Veel mensen genieten van het warme weer. Maar te veel hitte kan gezondheidsklachten geven en zelfs gevaarlijk zijn. Dit geldt vooral voor kwetsbare groepen zoals ouderen, chronisch zieken en jonge kinderen. Door maatregelen te nemen, kunt u overlast door hitte beperken. Lees hier wat u tegen de hitte kunt doen.

Wat kunt u zelf doen tegen de hitte?

  • drink voldoende water, koffie of thee. Ook als u geen dorst heeft
  • houd uw woning koel. Houd de zon en warmte zoveel mogelijk buiten uw woning, bijvoorbeeld met zonwering of ventilatie 
  • houd uzelf koel. Blijf in de schaduw op een groene/verkoelende plek en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12:00 en 18:00 uur)

Let op elkaar en zorg voor elkaar

Tijdens een hitteperiode is het belangrijk dat u extra let op anderen in uw omgeving en voor elkaar zorgt. Lees meer over hitte en wat u kunt doen bij hitte op www.rivm.nl/hitte

Hebt u een huisdier?

Zodra buiten de temperatuur stijgt, besteed dan ook extra aandacht aan uw huisdier. Een huisdier kan niet goed tegen de warmte. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn. Lees meer over dieren tijdens warmte.

Verkoeling in onze gemeente

Met warm weer is het fijn om verkoeling te zoeken in het water. Doe dit dan wel veilig. Ga alleen naar aangewezen zwemwater en check de waterkwaliteit voordat u gaat zwemmen. Deze informatie vindt u hier: www.zwemwater.nl.

Hitteplan Bommelerwaard

In de Bommelerwaard willen we voorkomen dat (kwetsbare) inwoners serieuze gezondheidsklachten krijgen als het lange tijd heel warm is. Daarom hebben we samen met gemeente Maasdriel, de GGD Gelderland-Zuid en het Rode Kruis het ‘Lokaal Hitteplan 2022 -2025 (PDF, 3.1 MB)’ vastgesteld. Hierin staan duidelijke afspraken over wie wat doet als het Nationaal Hitteplan wordt ingezet.

Nationaal Hitteplan

Als het KNMI verwacht dat het minimaal vier dagen achter elkaar warmer wordt dan 27°C, dan wordt het Nationaal Hitteplan geactiveerd.

Meer informatie

Hieronder vindt u nog een aantal website en infographics over warmte (en specifieke doelgroepen).

?>