Paspoort en identiteitskaart

Het aanvragen én ophalen van een paspoort doet u zelf op het gemeentekantoor. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Reizen binnen de Europese Unie kan met een ID-kaart. Met een paspoort reist u ook buiten Europa. Welke landen precies tot de Europese Unie horen, bekijkt u op www.rijksoverheid.nl.

Aanvragen paspoort of identiteitskaart

Maak een afspraak

U vraagt een paspoort of identiteitskaart aan op het gemeentekantoor. Maak hiervoor gemakkelijk direct online een afspraak. U kiest zelf een tijdstip tijdens onze openingstijden. Komt u op afspraak? Dan wordt u vrijwel direct geholpen.

Toch zonder afspraak?

Voor het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart kunt u ook nog zonder afspraak langskomen op het gemeentekantoor. Dit kan op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 en op dinsdagavond van 16.30 uur tot 19.30 uur. Houdt u er dan wel rekening mee dat u mogelijk enige tijd moet wachten?

Kinderen

U vraagt een paspoort of identiteitskaart aan voor een kind? Neem het kind dan altijd mee naar het gemeentekantoor. Dit geldt ook voor het afhalen.

Reist u met een minderjarig kind? Bereidt u dan goed voor om wachttijd bij de douane te beperken. Op de website www.rijksoverheid.nl/reizen met kinderen leest u waar u op moet letten en vindt u een toestemmingsformulier.

Meebrengen

  • Alle reisdocumenten in uw bezit. Ook verlopen reisdocumenten.
  • 1 pasfoto. De richtlijnen voor de foto vindt u op www.rijksoverheid.nl. In de publiekshal staat een pasfoto-automaat. Een pasfoto kost 6,00 euro (contant betalen!). Deze pasfotoautomaat is helaas minder toegankelijk voor minder-validen en kleine kinderen.
  • Een toestemmingsformulier (PDF, 50 kB). Voor kinderen tot 18 jaar bij de aanvraag van een paspoort of voor kinderen tot 12 jaar bij de aanvraag van een identiteitskaart.

Kosten paspoort of identiteitskaart

  • Nederlandse identiteitskaart vanaf 18 jaar (10 jaar geldig): € 50,60
  • Nederlandse identiteitskaart tot 18 jaar (5 jaar geldig): € 28,60
  • Paspoort nationaal vanaf 18 jaar (10 jaar geldig): € 63,70
  • Paspoort nationaal tot 18 jaar (5 jaar geldig): € 47,00
  • Extra toeslag spoedaanvraag: € 47,50

Let op: u betaalt bij de aanvraag van het paspoort of de identiteitskaart.

Afhalen paspoort of identiteitskaart

Uw nieuwe reisdocument is in principe na 1 week klaar. Bij vermissing of diefstal duurt dit soms langer. Heeft u uw paspoort eerder nodig? Dan doet u een spoedaanvraag. Doet u de aanvraag voor 12.30 uur dan is het reisdocument in principe de volgende werkdag klaar.

Paspoort of identiteitskaart kwijt?

Voor een verloren of gestolen paspoort of identiteitskaart tekent u bij de gemeente een 'verklaring van verlies of diefstal'. Hiermee vraagt u bij ons direct een nieuw identiteitsbewijs aan. U kunt de verklaring van verlies of diefstal ook direct online doen. U logt hiervoor in met uw DigiD-account.

Bij diefstal, zakkenrollerij of verlies in het buitenland is het verstandig ook aangifte te doen bij de politie.