Holocaustmonument Levenslicht onthuld bij herdenkingsconcert

Geplaatst op dinsdag 14 januari 2020

Op 27 januari is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Zaltbommel, is van 23 januari tot en met 31 januari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op en in diverse locaties. Want ook uit Zaltbommel, Rossum en Herwijnen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse inwoners weggerukt en vermoord. Op 27 januari vindt in de Gasthuiskapel een herdenkingsconcert plaats.

Herdenkingsconcert op maandag 27 januari

Op 27 januari is het Levenslicht te zien in de Gasthuiskapel tijdens het concert ‘Herdenken in Vrijheid’. Tijdens dit concert, gezongen door het Zaltbommels Kamerkoor, wordt het verhaal van de deportatie van de Joden uit Zaltbommel en het verhaal van de heer Van Gich (Joodse inwoner uit de Gasthuisstraat) voorgedragen.  Het Levenslicht vervult een rol bij dit concert. Entree is gratis. Het concert begin om 20:00 uur (de zaal opent om 19:30 uur).Bij de Stolperstein van de heer Van Gich, Gasthuisstraat 31, zal een kaars branden. Woont u in een huis in Zaltbommel of Rossum waar een Stolpersteine voor ligt? Brand dan in de avond van 27 januari een kaars of lichtje bij de Stolpersteine.

Levenslicht: als een ademhaling in licht

Bij het monument Levenslicht zie je om de paar seconden stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. De kunstenaars kozen voor stenen omdat stenen zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur belangrijk zijn. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij het Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Programma Levenslicht

Het programma bestaat uit verschillende onderdelen. Hieronder leest u er meer over:

  • Donderdag 23 januari is het Levenslicht van 18.45 tot 20.15 uur te zien voor het stadhuis op de Markt in Zaltbommel. Bij het Levenslicht worden flyers uitgedeeld met daarop het verhaal van de deportatie van Joden uit de Bommelerwaard en uitleg over het Levenslicht.
  • Vrijdag 24  januari is het Levenslicht van 19.00 tot 20.30 uur te zien bij het huis van de familie Sijsma, Maasdijk 70 in Rossum. Vrijwilligers van het Mikwe vertellen die avond over de Stolpersteine die in Rossum liggen. Iedereen is van harte welkom, aanmelden is niet nodig. Bij het Levenslicht worden flyers uitgedeeld met daarop het verhaal van de deportatie van Joden uit de Bommelerwaard en uitleg over het Levenslicht.
  • Maandag 27 januari is het Levenslicht te zien in de Gasthuiskapel tijdens het concert ‘Herdenken in Vrijheid’. Tijdens dit concert, gezongen door het Zaltbommels Kamerkoor, wordt het verhaal van de deportatie van de Joden uit Zaltbommel en het verhaal van de heer Van Gich (Joodse inwoner uit de Gasthuisstraat) voorgedragen.  Het Levenslicht vervult een rol bij dit concert. Entree is gratis, maar meld u wel aan via activiteiten2020@zaltbommel.nl. Het concert begin om 20:00 uur (de zaal opent om 19:30 uur). Bij de Stolperstein van de heer Van Gich,  Gasthuisstraat 31 zal een kaars branden. Wij roepen bij deze alle bewoners van de huizen in Zaltbommel en Rossum waar een Stolperstein ligt, deze avond een kaars of lichtje bij de Stolpersteine te branden.
  • Dinsdag 28 januari is het Levenslicht van 18.30 tot 20.30 uur te zien bij het Mikwe, Minnebroederstraat 2 in Zaltbommel. Daar begint om 19.45 uur, onder leiding van een vrijwilliger van het Mikwe, een wandeling met uitleg langs Stolpersteine door Zaltbommel. Iedereen is van harte welkom, aanmelden is niet nodig. Bij het levenslicht worden flyers uitgedeeld met daarop het verhaal van de deportatie van Joden uit de Bommelerwaard en uitleg over het Levenslicht.
  • Woensdag 29 januari is het Levenslicht van 18.30 tot 20.30 uur te zien bij het Joodse monument aan de Bossche Poort. Daar begint om 19.45 uur, onder leiding van een vrijwilliger van het Mikwe, een wandeling met uitleg langs Stolpersteine door Zaltbommel. Iedereen is van harte welkom, aanmelden is niet nodig. Bij het levenslicht worden flyers uitgedeeld met daarop het verhaal van de deportatie van Joden uit de Bommelerwaard en uitleg over het Levenslicht.
  • Donderdag 30 januari is het Levenslicht in de raadszaal van het Stadhuis op de Markt te zien om 19.00 uur bij aanvang van de jeugdraad. Dit is een openbare vergadering.
  • Vrijdag 31 januari is het Levenslicht van 18.30 tot 20.30 uur te zien bij het Mikwe, Minnebroederstraat 2 in Zaltbommel. Daar begint om 19.15 uur, onder leiding van een vrijwilliger van het Mikwe, een speciale wandeling met uitleg voor jongeren langs Stolpersteine  in Zaltbommel. Iedereen is van harte welkom, aanmelden is niet nodig. Bij het Levenslicht worden flyers uitgedeeld met daarop het verhaal van de deportatie van Joden uit de Bommelerwaard, uitleg over het Levenslicht. Omdat dit een wandeling voor jongeren is, worden enkele brieven voorgelezen van de 12 jarige Josine van Gelder. Zij woonde in Rossum en kwam vaak bij familie in de Gasthuisstraat. Josine schreef de brieven kort voordat zij opgehaald werd. In juni 1943 werd Josine werd met Emile en Silo, haar twee kleine broertjes, in Sobibor vergast.

Boek

Bij alle wandelingen kunnen belangstellenden het boek ‘Als ik in Vught ben probeer dan eens te schrijven…’ voor € 10,- kopen.
Dit boek, geschreven door historicus en bestuurslid van de Stichting Mikwe Aart Vos, beschrijft de ondergang van de Joodse gemeenschap in Zaltbommel, Rossum en Herwijnen en bevat een rondleiding langs de Stolpersteine.

Meer informatie 

Op de pagina Bommelerwaard Herdenkt 75 jaar vrijheid staat meer informatie met een agenda van de geplande activiteiten in de periode januari tot en met begin mei.