Zaltbommel bij 30 gemeenten met grootste groei woningvoorraad

Geplaatst op donderdag 30 januari 2020

Er kwamen in 2019 237 nieuwbouwwoningen bij in de gemeente Zaltbommel. Hiermee steeg de woningvoorraad in de gemeente met 2,1%. We behoren hiermee tot de 30 gemeenten met de grootste groei aan nieuwbouwwoningen. Dat laten cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) zien.

In Zaltbommel kwamen er 176 woningen bij, in Nederhemert 22, in Aalst 13, in Zuilichem 10, in Nieuwaal 9, in Poederoijen 5 en in Brakel 2.

Wethouder Gijs van Leeuwen: “Ik ben trots dat we dit met de woningbouwcorporaties en ontwikkelaars hebben weten te realiseren. Dit maakt dat we vele woningzoekenden hebben kunnen helpen aan een woning. We zijn goed in de race om het tekort aan woningen dat is ontstaan in de crisis in te lopen. Maar met dit prachtige resultaat kunnen we absoluut niet achterover leunen: de lijst met woningzoekenden is nog lang.”

De juiste mix

We hechten grote waarde aan een juiste mix van woningen. Dat wil zeggen een goede verdeling over de kernen en een goede verdeling van koop en (sociale) huurwoningen. Hieraan werken we samen met woningcorporaties Woonlinie en De Kernen. Het laatst gehouden  woningbehoefteonderzoek helpt ons de juiste mix te realiseren

Woningvoorraad neemt toe

Cijfers van het CBS laten zien dat tussen 2000 en 2015 de woningvoorraad door nieuwbouw jaarlijks nauwelijks groeide. Vanaf 2015 groeide het aantal nieuwbouwwoningen steeds harder. Dat is ook in Zaltbommel te zien.

Mogelijke verklaring groeiende woningvraag

De vraag aan woningen is te verklaren doordat het aantal inwoners in de gemeente Zaltbommel blijft groeien. Dat komt door geboortes maar ook doordat meer mensen van buiten de gemeente zich in de gemeente Zaltbommel (willen) vestigen. Zaltbommel is populair bij woningzoekenden. De druk vanuit Den Bosch is ook voelbaar. Daarnaast worden de huishoudens over het algemeen kleiner.