Advies GGD: Activiteiten in Kerkwijk kunnen gewoon doorgaan

Geplaatst op woensdag 4 maart 2020

Zoals het er nu uit ziet kunnen activiteiten in Kerkwijk die gepland staan voor het komende weekend, zoals de voetbalwedstrijd en de toneelvoorstelling, gewoon doorgaan. Dat laat de GGD weten. Een man uit Kerkwijk is besmet geraakt met het coronavirus (COVID-19). De man is vrijdagavond opgenomen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch. Inmiddels is hij aan de beterende hand en in thuisisolatie.

Bij thuisisolatie mag iemand niet naar buiten en geen bezoek ontvangen, met uitzondering van de huisarts of de GGD. De GGD onderhoudt dagelijks contact met de besmette man.

GGD Gelderland-Zuid doet contactonderzoek

GGD Gelderland-Zuid is op dinsdagavond 3 maart direct begonnen met het in kaart brengen met wie deze man contact heeft gehad (contactonderzoek). Contacten van de patiënt zijn door de GGD benaderd. Zij hebben instructies gehad van de GGD. Bijvoorbeeld of zij wel of niet naar buiten mogen. Inwoners uit Kerkwijk die niet zijn gebeld door de GGD, hebben geen nauw contact gehad met de besmette man. Zij hoeven niet thuis te blijven. Zij kunnen de landelijke adviezen volgen om besmetting met corona te voorkomen, zoals vaak hun handen wassen.

Alert op nieuwe besmettingen

Het RIVM en de GGD blijven alert op nieuwe besmettingen en passen hetzelfde protocol toe als er nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de contacten van een patiënt. Door deze maatregelen verkleint de GGD de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.

Wat kunt u zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die u zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn:

  • was uw handen regelmatig
  • hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik meteen weg
  • raak uw neus, mond en gezicht zo min mogelijk aan

Heeft u klachten?

Heeft u koorts boven 38 graden met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)? En bent u de afgelopen twee weken in een land of regio geweest met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus? Of heeft u de afgelopen twee weken contact gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus? Neem dan contact op met uw huisarts.

Vragen en informatie

Voor alle vragen en actueel nieuws: kijk op www.rivm.nl.

Heeft u hierna nog een vraag?

Eerdere berichtgeving

In ons nieuwsbericht van dinsdag 3 maart: 'Inwoner uit Kerkwijk besmet met coronavirus' leest u onze eerdere berichtgeving.

?>