In verband met de coronacrisis werken wij nu op afspraak. Maak direct online een afspraak  of bel met 14 0418

Tijdelijke verruiming beleid huisvesting arbeidsmigranten

Geplaatst op vrijdag 24 april 2020

Eén van de aantal maatregelen voor ondernemers om de gevolgen van de Corona-crisis te verzachten is het tijdelijk verruimen van de regels uit het beleid ‘Huisvesting arbeidsmigranten gemeente Zaltbommel 2019’

“Deze tijdelijke versoepeling van de regels vermindert gezondheidsrisico’s en helpt tuinders in de grote arbeidsbehoefte tijdens de oogsttijd”, aldus wethouder Gijs van Leeuwen.

Aanpassingen wegens corona-crisis

De versoepeling van de regels houdt het volgende in:

  • Een werkgever mag een huisvestingsvoorziening op zijn terrein gebruiken voor het huisvesten van arbeidsmigranten die niet werken bij het bedrijf waar de voorziening staat, maar wel werken in de Bommelerwaard. Dit mag tot en met 31 oktober 2020.
  • Een werkgever mag een “permanente” huisvestingsvoorziening plaatsen op een locatie op zijn terrein die vanuit ruimtelijk oogpunt niet optimaal is. Dit mag tot en met 31 december 2020.

Verplaatsing verminderen en flexibiliteit mogelijk maken

We maken het tijdelijk mogelijk dat werkgevers (veelal tuinders) arbeidsmigranten kunnen inzetten die niet bij het eigen bedrijf, maar bij een ander bedrijf zijn gehuisvest. We willen zo het aantal verplaatsingen van personen verminderen. Werkgevers hebben dan de mogelijkheid om gebruik te maken van de arbeidsmigranten die nog in ons land zijn. Vanwege de corona-crisis gaan sommige arbeidsmigranten terug naar hun land van herkomst. Anderzijds is het soms ook weer lastiger om arbeidsmigranten voor de oogsttijd uit het buitenland over te laten komen. Daarnaast nemen met extra verplaatsingen van personen de gezondheidsrisico’s toe en is het van belang om het aantal verplaatsingen beperkt te houden. Ook mag een werkgever tijdelijk huisvesting plaatsen op een locatie op zijn terrein die vanuit ruimtelijk oogpunt niet optimaal is. We willen hiermee werkgevers flexibiliteit bieden om met de huidige situatie om te kunnen gaan.

Er moet altijd sprake zijn van een leefbare woonomgeving voor de arbeidsmigranten en een werkgever moet een vergunning aanvragen.