In verband met de coronacrisis werken wij nu op afspraak. Maak direct online een afspraak  of bel met 14 0418

Gameren, Bruchem en Delwijnen worden groener

Geplaatst op dinsdag 23 juni 2020

Dit jaar worden de dorpen Gameren, Bruchem en Delwijnen groener. Om te bepalen hoe en waar precies, gaan we samen met inwoners en dorpsraden in gesprek tijdens een dorpswandeling. Voor het versterken van het groen in de dorpen stelde de gemeenteraad voor 4 jaar geld beschikbaar. De aftrap vond vorig jaar plaats in de dorpen Aalst, Kerkwijk, Nederhemert en Zuilichem. Hier zijn mooie resultaten behaald.

De dorpswandelingen zijn gepland op:

  • Gameren – Dinsdag 30 juni start 19.00 uur in Partycentrum Gambora
  • Bruchem – Donderdag 2 juli start 19.00 uur in Kerkelijk Centrum Eben Haezer
  • Delwijnen – Dinsdag 7 juli start om 19.00 uur in De Del

Aanmelden

Iedereen die mee wil denken is welkom. Aanmelden kan via info@zaltbommel.nl. Let op: gezien de omstandigheden kunnen er maximaal 30 personen per wandeling mee. Vol=vol.

Groen is goed

Wethouder Bragt: “Het project is bedoeld om het groen in de dorpen van de gemeente Zaltbommel te versterken. Groen in de dorpen draagt bij aan de klimaatbestendigheid van het dorp, want groen vermindert de kans op wateroverlast, verkoelt in de zomer en zorgt voor biodiversiteit. Daarnaast draagt groen bij aan een betere gezondheid en een hoger welzijn én kan het de waarde van huizen in het gebied verhogen.”

Potentiele plekken en mogelijkheden bekijken

De avond start met een korte presentatie. De dorpsraden leverden al een aantal potentiele plaatsen en ideeën aan bij de gemeente. Vervolgens gaan de aanwezigen samen naar buiten om potentiële plekken en de mogelijkheden te bekijken en te bespreken. Mogelijkheden kunnen bijvoorbeeld zitten in:

  • stenen vervangen voor groen
  • verouderde beplanting vervangen
  • een nieuwe laan aanplanten
  • groenvakken vergroten
  • samen onderhouden met de buurt door middel van groenadoptie
  • et cetera!

Op locatie bespreken we de invulling en hoe dat binnen het budget past. We werken de plannen en ideeën daarna uit en koppelen deze terug op www.zaltbommel.nl/versterkengroen. De uitvoering staat gepland aan het eind van dit jaar.

Budget voor versterken groen

De gemeenteraad stelde in totaal €200.000,- beschikbaar voor alle dorpen in de gemeente. De eerste dorpen zijn in 2019 vergroend. Voor dit jaar staan er 3 nieuwe dorpen gepland. De andere dorpen komen de komende 2 jaar aan bod. De volgorde is nog niet bekend.