Grip op coronavirus met lokale maatregelen

Geplaatst op donderdag 6 augustus 2020

Nog steeds leven gelukkig veel mensen de corona basisregels na. Maar het baart zorgen dat er ook heel veel mensen zijn die dit niet doen. Dat zien we terug in de recente uitbraken van het coronavirus.

Daarom zijn er lokale maatregelen mogelijk om het coronavirus onder controle te krijgen. Landelijk zijn enkele maatregelen verscherpt. Dat kan betekenen dat er lokaal extra maatregelen kunnen worden opgelegd, bovenop de landelijke geldende maatregelen.

De maatregelen die de Rijksoverheid nu treft:

  • Onderwijsinstellingen organiseren hun introductieactiviteiten zoveel mogelijk online. Fysieke activiteiten kunnen alleen in kleine groepen (maximaal 20 personen) plaatsvinden en zijn informatief van aard. Geen alcohol en eindtijd 22.00 uur.
  • De horeca gaat voor binnen én buiten werken op basis van reservering. Ook moet er een gezondheidscheck zijn en krijgen gasten een vaste zitplaats aan een tafel of aan de bar. Daarnaast worden alle bezoekers gevraagd hun naam en contactgegevens achter te laten zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid.
  • Bij constatering van bronbesmetting door GGD, leggen voorzitters veiligheidsregio een sluiting van maximaal 14 dagen van recreatieve instellingen (zoals bioscopen, horecaondernemingen, pretparken, theater, musea, enzovoorts) op.
  • In eerste instantie op Schiphol, maar later ook op andere locaties, wordt een teststraat ingericht voor reizigers uit risicogebieden.

De voorzitters van de veiligheidsregio’s kunnen brandhaarden van het coronavirus voorkomen en onder controle krijgen met lokale maatregelen. De Veiligheidsregio’s kunnen bijvoorbeeld:

  • de openingstijden van de horeca beperken;
  • gedragsmaatregelen invoeren zoals mondkapjesplicht op buitenlocaties;
  • locaties zoals een park of winkelcentrum sluiten;
  • parkeergelegenheden afsluiten, zoals een parkeerplaats bij het strand of stadscentrum;
  • publieks- en verkeersstromen in goede banen leiden op drukke plekken;
  • handhaven van de basisregels en toezien op de naleving van afspraken binnen sectoren;
  • grootschalige samenkomsten verbieden zoals publiek uit een voetbalstadion of bij trainingen weren.
  • Zij zullen ook weer strenger gaan handhaven als dit nodig blijkt.

Grip op het virus

Het belangrijkste is dat we met zijn allen weer grip op het virus krijgen. Het is cruciaal dat we 1,5 meter afstand tot anderen houden en de basisregels volgen. Ook thuis. Juist thuis. Houd rekening met het aantal gasten dat u thuis kunt ontvangen op 1,5 meter. Zorg dat uw gasten zich aan de hygiëne-maatregelen kunnen houden. Geen omhelzingen, niet naast elkaar op de bank. Juist in de thuissituatie blijken veel mensen besmet te raken.

Blijf thuis bij klachten en laat u testen

En verder blijft ook gelden dat iedereen thuis blijft bij klachten en zich laat testen op corona. Daarmee kan het allergrootste deel van de besmettingen worden voorkomen. Bij een positieve testuitslag volgt dan bron- en contactonderzoek. Daarmee versterken we ook weer het zicht op de verspreiding van het virus. Zo kunnen we snel en gericht bijsturen en de verspreiding van het virus tegengaan, daar waar het virus oplaait.

Lees meer op de website van de Rijksoverheid

?>