Door de coronacrisis werken wij nu op afspraak. Maak direct online een afspraak  of bel met 14 0418

Interview met buurtbemiddelaar Caroline Kolff

Geplaatst op donderdag 15 oktober 2020

Portretfoto van Caroline Kolff, buurt bemiddelaar van ElkwelzijnCaroline Kolff is al ruim 10 jaar vrijwilliger buurtbemiddelaar bij ElkWelzijn en doet elke bemiddelingscasus nog met veel passie. Het is haar grote hobby. Ook in Zaltbommel heeft Caroline verschillende buren geholpen. Wij gingen in gesprek met haar om van haar te horen hoe buurtbemiddeling werkt en wat een buurtbemiddelaar kan doen.

Diverse situaties

Caroline vertelt met enthousiasme over een aantal situaties waarin ze heeft kunnen helpen. De onderwerpen die Caroline de afgelopen tien jaar voorbij zag komen zijn divers, bijvoorbeeld gezamenlijke erfscheiding, bij elkaar voor de deur parkeren of irritaties over recht van overpad. Het meest voorkomend is overlast door geluiden: “Huurwoningen hebben soms dunne wandjes en dan horen ze teveel van elkaar. Vooral in de keuken, dat er een kopje wordt neergezet of dat er in de avond laat gekookt wordt."

Op tijd inschakelen

Buurtbemiddeling heeft een grote poule aan vrijwilligers en helpt buren om conflicten en overlastsituaties op te lossen. Caroline merkt op dat helaas buurtbemiddeling vaak te laat wordt ingeschakeld. ‘’Begin je je te irriteren aan je buren? Denk dan eens aan buurtbemiddeling voordat je naar andere instanties stapt. Juist in een vroeg stadium kunnen wij al helpen. Zitten de buren al te ver in een juridisch traject verwikkeld of loopt er een aangifte, dan wordt het voor ons moeilijker om de casus op te pakken. Het kan goed zijn dat buren in principe goed met elkaar omgaan, maar toch iets van elkaar nodig hebben. Ook dan kan buurtbemiddeling helpen’."

Aanpak

De eerste stap is dat mensen zelf contact opnemen met Buurtbemiddeling of dat een instantie doorverwijst. Telefonisch kijken de coördinatoren dan wat de mogelijkheden zijn. “De eerste vraag die gesteld wordt is of de buren elkaar al kennen. “Wij adviseren altijd  eerst zelf  bij je buren aan te bellen. Leg uit wat er aan de hand is en probeer hierbij rustig te blijven en niet vanuit emotie of boosheid het gesprek aan te gaan. Het kan namelijk best zo zijn dat je buren niet door hebben dat er overlast wordt veroorzaakt. Wij hebben ook vaak een coachende rol en denken mee hoe buren zo’n gesprek het beste kunnen starten.’’

Soms andere inzet

Als buren hier onderling niet uitkomen is er soms andere inzet nodig. Beide buren worden vervolgens benaderd door de buurtbemiddelaars. ‘’Vaak schrikken de buren als wij aan de deur komen. Of ze denken dat we iets komen verkopen. We maken dan vaak een lolletje. We zeggen nooit dat we komen voor ‘een probleem’ met de buren, maar wel dat we iets namens de buren willen aankaarten. We vragen daarbij wat beide buren belangrijk vinden en wat de buren wel en niet mogen weten. Dit is erg belangrijk voor de vertrouwelijkheid."

Het bemiddelingsgesprek

Als beide buren akkoord zijn start de bemiddeling. Bij het gesprek zitten ze met twee bemiddelaars aan tafel. "Wij blijven altijd neutraal en we doen niet aan waarheidsbevinding. We maken op voorhand duidelijk wat onze rol wel is, namelijk het gesprek met de buren begeleiden om te komen tot een oplossing. We maken bijvoorbeeld geen verslag en we zijn geen rijdende rechter. Mijn ervaring is dat je veel dingen op tafel kunt leggen en met elkaar kan bespreken. Zolang het maar niet verwijtend of beschuldigend is’."

Het gesprek kan soms verrassend verlopen. ‘’Vaak zitten buren op een excuus te wachten en draait het helemaal niet meer om het probleem. Een verkapt excuus kan dan soms al genoeg zijn. Wij zijn blij als aan het einde van het gesprek de buren elkaar weer gewoon gedag zeggen en op een prettige manier naast elkaar kunnen leven. Je hoeft geen dikke vrienden te worden. Dat is niet nodig.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over buurtbemiddeling of wilt u buurtbemiddeling aanvragen? Kijk dan op de website van Elkwelzijn of op de website van Zaltbommel. Buurtbemiddeling in de gemeente Zaltbommel is gratis.