Gedeeltelijke lockdown ook tijdens feestdagen

Geplaatst op dinsdag 8 december 2020

Het aantal besmettingen met corona is nog te hoog. Elke dag komen er mensen in het ziekenhuis bij. Daarom blijven de regels van de gedeeltelijke lockdown ook tijdens de kerstdagen gelden. Hoe graag we ook meer zouden willen doen, het virus laat dat nu nog niet toe. Door afstand te houden en het aantal contacten te beperken, beschermen we elkaar tegen het coronavirus.

Dit betekent dat er thuis nog steeds maximaal drie personen per dag op bezoek kunnen komen. De horeca blijft gesloten. Volwassenen sporten alleen op anderhalve meter afstand. Er blijft een dringend advies om thuis te werken, tenzij het echt niet anders kan. En we reizen niet naar het buitenland, tenzij strikt noodzakelijk.

Kerst en oud en nieuw

U mag thuis nog steeds maximaal 3 personen op bezoek krijgen. Kinderen onder 12 jaar tellen niet mee. Blijf op 1,5 meter afstand van mensen die op bezoek komen. Ook aan tafel. Was vaak je handen. En bij klachten, hoe mild ook, blijf thuis en ga niet op bezoek bij anderen. Bij de voorbereidingen voor kerst en oud en nieuw: Doe uw boodschappen alleen. En maak van tevoren een boodschappenlijst. Dan bent u snel klaar.

Niet meer reizen naar Curaçao

Op Curaçao zijn weer veel besmettingen. Curaçao heeft met ingang van vandaag, 8 december, een oranje reisadvies vanwege corona. Reis alleen naar Curaçao als dit nodig is. Komt u uit Curaçao naar Nederland? Blijf dan 10 dagen thuis.

Wedstrijden voor topsporters

Vanaf 17 december mogen topsporters weer trainen en wedstrijden spelen.

Publiek in het theater en bij sportwedstrijden

Tegelijkertijd kijkt het kabinet naar wat wel mogelijk is in de toekomst. Veel mensen willen graag weer naar een sportwedstrijd. Of naar een evenement. Daarom gaat de regering dit in een aantal theaters uitproberen. En bij sommige wedstrijden.
De regering wil op deze manier kijken of dit veilig kan.

Vaccineren tegen het coronavirus

Vanaf 4 januari krijgen mensen het vaccin tegen het coronavirus. Eerst zijn de mensen die werken in de zorg aan de beurt.
Dan komen de mensen die in een verpleeghuis wonen aan de beurt. En daarna de rest van Nederland.
Tot de meeste mensen gevaccineerd zijn, moeten we ons aan de maatregelen houden.

Regels voor groepen

 • Ontvang thuis maximaal 3 gasten per dag.
 • Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
 • In een ruimte binnen, zoals een theater,  mogen maximaal 30 mensen samen zijn. Kinderen tellen mee.
 • Buiten mogen maximaal 4 personen samen zijn.

Alle mensen die op 1 adres wonen  mogen samen buiten zijn. Ook als zij met meer dan 4 mensen zijn.

Niet vergeten

 • Houd altijd 1,5 meter afstand.
 • Ga niet naar plaatsen waar het druk is.
 • Nies en hoest in uw elleboog.
 • Was vaak uw handen met zeep.
 • Draag een mondkapje waar dat moet.
 • Bent u verkouden? Blijf dan thuis!
 • Heeft u koorts of bent u benauwd? Dan moeten alle huisgenoten thuis blijven.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.

Bellen met vragen over het coronavirus

Bel naar 0800 - 1351.
Of naar +31 20 205 1351 als u in het buitenland bent.
Het telefoonnummer is open van 8.00 uur tot 20.00 uur. Op maandag tot en met vrijdag.

Meer weten?

Lees op de website van de Rijksoverheid het uitgebreide nieuwsbericht over de gedeeltelijke lockdown ook tijdens de feestdagen

Aandacht voor elkaar

Juist tijdens de decembermaand is het van belang om wat extra naar elkaar om te kijken. Vooral mensen die zich eenzaam voelen of mensen die het lastig vinden om te gaan met de gedeeltelijke lockdown, hebben in deze periode extra behoefte aan een telefoontje, bezoek of kaartje. De campagne ‘Aandacht voor Elkaar’ verzamelt initiatieven uit het hele land en verspreidt verhalen die ook anderen kunnen inspireren om iets extra’s te doen voor de mensen om ons heen. Zie de website: www.aandachtvoorelkaar.nl voor meer informatie.