Noodbevel Zaltbommel

Geplaatst op dinsdag 26 januari 2021

Voor vanavond en vannacht, 26 januari 2021, heeft burgmeester Van Maaren in Zaltbommel een noodbevel klaar liggen. Mensen die niet in Zaltbommel hoeven te zijn worden weggestuurd.

In de loop van de dag hebben gemeente en politie signalen ontvangen dat er mensen van plan zijn vanavond naar Zaltbommel te komen om ongeregeldheden te veroorzaken. Daarom heeft burgemeester Van Maaren in afstemming met politie besloten een noodbevel klaar te leggen. Vanavond wordt er in Zaltbommel extra politie ingezet

“De beelden van vernielingen en plunderingen in ons land de afgelopen dagen heb ik met afschuw gevolgd. Ik heb begrip voor de frustraties die de coronamaatrelen bij sommigen oproepen, maar relschoppen is echt ontoelaatbaar. Dit is met gezond verstand niet te begrijpen. De signalen dat relschoppers naar Zaltbommel kunnen komen, hebben tot voorzorgsmaatregelen geleid. Vanavond is er in Zaltbommel extra politie beschikbaar en er ligt een noodbevel klaar. Met dit noodbevel kan de politie overlastgevende personen direct uit het gebied wegsturen. Ik ben blij met alle inwoners die met ons dit opruiende gedrag afkeuren. Laten we met elkaar de rust bewaren en allereerst zorgen voor onze eigen veiligheid.”, aldus burgemeester Van Maaren.

Burgemeester Van Maaren heeft een noodbevel klaar liggen. Maar wat houdt het exact in?

We leggen we hier uit. Een burgemeester mag met een noodbevel afwijken van de normale wet, maar moet dit afstemmen op de situatie. Hoe groter het gevaar op een plek, hoe verder het noodbevel kan gaan. Met een noodbevel kan de politie mensen op straat fouilleren en wegsturen. Als mensen zich niet aan het noodbevel houden, dan plegen ze een misdrijf. Een noodbevel richt zich, in tegenstelling tot een noodverordening, tot één of meerdere personen en is daarmee in dit geval gericht om overlastgevers te weren.

?>