Tegemoetkoming incontinentie- en medisch afval aanvragen

Geplaatst op donderdag 4 maart 2021

Wij willen inwoners die extra restafval hebben door incontinentie- of medisch afval tegemoetkomen. De tegemoetkoming voor incontinentiemateriaal en/of medisch afval is om die reden verlengd. De vergoeding voor 2021 aanvragen kan vanaf 1 maart.

Voor wie?

De financiële tegemoetkoming is er voor inwoners die langdurig incontinent zijn en/of medisch afval hebben. Het bedrag is voor de extra kosten die zij hebben omdat ze extra restafval hebben.

U komt in aanmerking voor de vergoeding als u voldoet aan deze voorwaarden:

  • u heeft langdurig last van incontinentie of een medische aandoening waarvoor u medisch materiaal zoals stomamateriaal nodig heeft
  • u woont niet in een woon-zorgcomplex
  • u heeft een bewijs van de apotheek of zorgverzekeraar
  • u bent ingeschreven in de gemeente Zaltbommel

Wat is de vergoeding?

De financiële vergoeding voor inwoners met incontinentiemateriaal is gebaseerd op twee extra inworpen restafval in de ondergrondse container per week. Voor inwoners met medisch afval is de vergoeding gebaseerd op een extra inworp per week.
Voor de periode 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021 is de vergoeding dus 52 euro voor inwoners met medisch afval en 104 euro voor inwoners met incontinentiemateriaal.

Aanvragen

U kunt de regeling voor 2021 aanvragen tussen 1 maart 2021 en 1 december 2021. Dat kan met DigiD via ons online formulier Tegemoetkoming aanvragen. Inwoners kunnen het formulier (PDF, 318.9 kB) ook uitprinten en met de gevraagde bijlagen naar de gemeente sturen. Een formulier is ook op te vragen door te bellen met de gemeente op 14 0418.

Niet voor babyluiers en voor wie in een zorgcentrum woont

Deze tijdelijke regeling geldt niet voor babyluierafval. Deze kosten zijn tijdelijk en horen bij de eerste levensfase van een kind. Voor mensen die in zorgcentra wonen speelt het probleem niet. Die centra verwerken het incontinentiemateriaal en medisch afval als bedrijfsafval. Dat kost de gebruikers geen extra geld.

Meer weten?

Wie vragen heeft over de financiële tegemoetkoming, hulp wil bij het indienen van een verzoek of wil overleggen of hij of zij hiervoor in aanmerking komt kan contact op nemen met de gemeente op telefoonnummer 14 0418.