School met de Bijbel Zuilichem eerste energieneutrale basisschool

Geplaatst op vrijdag 22 oktober 2021

Basisschool ‘School met de Bijbel’ in Zuilichem vierde vandaag hun symbolische start als volledig energieneutrale en duurzame basisschool. De school realiseerde deze mijlpaal in samenwerking met gemeente Zaltbommel en verduurzamingspartner Slim Opgewekt Scholen.

Wethouder Adrie Bragt was vandaag bij de start aanwezig:“Kinderen zijn vaak de beste ambassadeurs voor de aanpak van ons klimaatprobleem. Er is daarom geen betere investering denkbaar dan het realiseren van een energieneutrale school. Ik ben enorm trots dat wij als een van de allereerste gemeenten deel uit maken van de landelijke pilot. Mijn complimenten voor basisschooldirecteur Hans van Leerdam vanwege zijn nauwe betrokkenheid.”

Allereerste aardgasvrije basisschool in gemeente Zaltbommel

De basisschool is hiermee een van de allereerste 11 scholen in Nederland die van het aardgas afgaat. Schooldirecteur Hans van Leerdam was al bezig met verduurzaming. Het natuurlijke moment om de CV-ketel te vervangen was hét moment om na te denken over verdere verduurzaming. Landelijk werd tegelijkertijd de pilot voor het innovatieprogramma Aardgasvrije en Frisse scholen in het leven geroepen. Gemeente Zaltbommel diende hiervoor, samen met de basisschool, een aanvraag in.

Slimme, technische oplossingen voor een duurzame school

Om de school volledig energieneutraal te krijgen, waren slimme oplossingen nodig. Zo is er 57 meter de grond in geboord om de school van warmte én koeling te voorzien. De gevel en het dak zijn verder geïsoleerd en het ventilatiesysteem is aangepakt. Een buffervat met elektrische ketel is geïnstalleerd om de school op temperatuur te houden. Extra zonnepanelen zorgen er tenslotte voor dat de school per jaar meer energie opwekt dan verbruikt.

Bewustwording leerlingen

Naast de technische verduurzaming schonk de school ook aandacht aan de bewustwording van leerlingen. Daarom deden alle leerlingen mee met een educatief bewustmakingsprogramma over duurzaamheid, genaamd het Wattsons lab. Hierin leerden ze bijvoorbeeld hoe zonne-energie werkt en gingen ze in gesprek over duurzaamheid.

Het innovatieprogramma Aardgasvrij en Frisse scholen

De beoogde doelstelling van dit programma was aardgasvrije basisscholen die bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. En ook tegelijkertijd een gezond binnenklimaat hebben. Platform31 en Ruimte–OK verzorgen de uitvoering van het programma. Dit doen ze in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in samenwerking met het ministerie van OCW, VNG en PO-Raad. Door een financiële stimulering van 350.000 euro voor het renovatieproces van elf schoolgebouwen worden schoolbesturen en gemeenten geholpen met het opdoen van ervaringen in de volgende stap naar duurzame renovaties van schoolgebouwen.

?>