Vanaf 1 januari speciale containers voor luier- en incontinentiemateriaal

Geplaatst op vrijdag 17 december 2021

Vanaf 1 januari 2022 kunnen inwoners uit onze gemeente luier- en incontinentiemateriaal afval kwijt in een van de twaalf speciale ondergrondse containers. Deze staan verspreid door de hele gemeente. Samen met Avri plaatsten we deze week de laatste container.

Wethouder Willem Posthouwer: “Een geweldige start van het nieuwe jaar en weer een mooie stap in onze duurzaamheidsopgave!”. 

Wat mag er in?

In de containers mogen alleen luiers en incontinentiemateriaal. Andere materialen zoals washandjes, latex handschoenen, billendoekjes, zalfpotjes, tubes, stomazakken, bed-onderleggers of maandverband horen bij het restafval. Het is niet mogelijk deze producten te hergebruiken.

Hoe werkt het?

De container gaat open met de (rest)afvalpas. De afvalpas is al klaar voor gebruik, u hoeft hiervoor niks te doen. Het gebruik van deze container is kosteloos. Voor het weggooien zijn speciale inzamelzakken nodig. De inzamelzakken zijn 30 liter en vanaf medio december gratis verkrijgbaar bij diverse punten zoals huisartsen, drogisterijen en apotheken.

Geen afvalpas?

Heeft u nog geen afvalpas? Dan kunt u deze vanaf nu kosteloos aanvragen bij Avri.

Locaties

Weten waar de ondergrondse containers staan? U vindt ze op de pagina Containers luier- en incontinentiemateriaal.

Wat gebeurt er met het incontinentiemateriaal en de luiers?

Van luiers en incontinentiemateriaal kan het plastic worden hergebruikt tot korrels voor nieuwe plastic producten. Ook komt er biogas vrij dat wordt omgezet in warmte. Dit zorgt dus voor minder restafval, besparing van CO2 en hergebruik van waardevolle grondstoffen. Kijk op www.vanluiernaargrondstof.nl hoe afvalverwerker ARN dit doet.

?>