Nostalgische beelden Zaltbommel in ‘Een Oogje op Gelderland’

Geplaatst op maandag 10 januari 2022

De allereerste aflevering van het programma ‘Een Oogje op Gelderland’ staat volledig in het teken van Zaltbommel. Op marktpleinen, in straten of bij bijzondere panden worden de historische filmbeelden van soms wel 80 tot 100 jaar oud afgespeeld op een groot beeldscherm dat achter op de beeldschermbus staat. Wat voor gevoel roept dat op?

In deze eerste aflevering van het programma Een Oogje op Gelderland stopt de bus op de Markt en op de Waalkade in Zaltbommel. Er worden onder meer fragmenten vertoond uit de film ‘Zaltbommel’, gemaakt door filmmaker Willy Mullens in 1919. Ook komt het 1100-jarig jubileum van Zaltbommel in 1950 voorbij. Voorbijgangers die blijven staan kijken, delen hun gedachten over vroeger met de cameraploeg.

Historische beelden

Speciale aandacht is er voor een slijterij naast de Waterpoort die op de oude beelden staat. Marga Merks-van Boort vertelt hoe haar overgrootmoeder daar begin vorige eeuw een slijterij startte, inmiddels behoort zij tot de vierde generatie in het bedrijf.
Bijzonder zijn luchtopnamen van de KLM van overstromingen in de Bommelerwaard in 1926. Roland Gieles, conservator van Museum Stadskasteel, geeft een historische toelichting op verschillende onderwerpen die aan bod komen. In welke mate is het stads- of dorpsbeeld veranderd? Hoe gaan wij nu om met onze omgeving, met historische gebouwen?

Samenwerking

Een Oogje op Gelderland is een productie van Beeldland en is in nauwe samenwerking met Eye Filmmuseum en met Omroep Gelderland gerealiseerd. De meeste filmfragmenten komen uit het archief van Eye Filmmuseum, maar er is ook materiaal afkomstig van Audiovisueel Archief Gelderland, instituut Beeld en Geluid en de online filmbank Open Beelden.
De aflevering is te zien  op 10 januari om 17.20 uur op TV Gelderland. Wilt u liever de aflevering terugkijken? Dat kan via Uitzending Gemist.

De serie is mede mogelijk gemaakt door een donatie van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland en subsidies van de gemeentes Zaltbommel, Apeldoorn, Harderwijk, Arnhem, Winterswijk en Nijmegen.

?>