Nog geen rookmelders? Vanaf 1 juli 2022 wettelijk verplicht

Geplaatst op dinsdag 14 juni 2022

Er komt een nieuwe wet aan: vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders op iedere verdieping verplicht. Gelukkig is het plaatsen zo gedaan. Heeft u het altijd uitgesteld? Dan is dit het moment om rookmelders te plaatsen. Rookmelders hangt u op voor uw eigen veiligheid en voor die van de ander.

Hoe ontstaat brand?

Brand kan werkelijk iedereen overkomen. U heeft het simpelweg vaak niet door en brand- en rookontwikkeling gaat enorm snel. Binnen een paar minuten kunnen er al flinke vlammen zijn. Soms komt het door koken of het niet onderhouden van de cv-installatie. Maar het kan ook plots ontstaan door oververhitte laptops, brand in elektrische apparaten zoals telefoonopladers, fietsaccu’s of wasdrogers. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen op elke verdieping een werkende rookmelder heeft hangen.

Waarom een rookmelder?

Een rookmelder voorkomt geen brand maar waarschuwt u heel snel dat u weg moet gaan en de brandweer moet bellen. Vaak denken mensen dat ze brand vanzelf wel merken en ruiken, maar integendeel. U wordt niet wakker van rook, wel van de rookmelder. Rookmelders heeft u niet alleen voor uzelf, maar ook voor anderen: uw partner, kinderen of uw buren. Zo zorgt u ook dat zij veilig wonen. 


Wat is de beste plaats voor rookmelders?

  • op elke woonverdieping minimaal 1 rookmelder
  • hang de rookmelders op in de vluchtroute en elke slaapruimte
  • hang de rookmelder aan het plafond, want rook stijgt op. En minstens 50 centimeter vanaf de muur of hoek

Onderhoud rookmelders

  • haal elke maand de stofzuiger langs de rookmelders
  • test de rookmelders elke maand door de testknop in te drukken
  • vervang elk jaar de batterijen

Kijk voor meer informatie over rookmelders op de website www.brandweer.nl.

?>