Nieuwjaarstoespraak burgemeester Van Maaren

Geplaatst op dinsdag 10 januari 2023

De burgemeester hield de volgende toespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie op 9 januari:

"Geachte aanwezigen, beste mensen,

Laat u mij allereerst van de gelegenheid gebruik maken om u een gezond en voorspoedig 2023 te wensen.
We kunnen terugkijken op een goede jaarwisseling. Dankzij de inzet van iedereen die betrokken was bij de voorbereidingen op de jaarwisseling, de organisatoren van verschillende evenementen in onze gemeente en de betrokkenheid van alle hulpdiensten is de jaarwisseling voor veel van ons vooral feestelijk verlopen. Dank daarvoor.

Ik blik terug op een bijzonder jaar waarin de wereld indringend veranderde. Pas half januari kwamen we langzaam uit een lockdown door corona. Met een coronatoegangsbewijs konden we elkaar vanaf februari weer voorzichtig ontmoeten in de horeca en het theater. En konden ondernemers hun deuren steeds verder openen. In de tijd van lockdowns boden digitale middelen ons, als alternatief, de gelegenheid om elkaar te blijven zien. Om samen te kunnen werken, te blijven leren op school en om met elkaar samen, en toch op afstand, te kunnen zijn. En toch, ondanks de digitale mogelijkheden, ervaarden we, oud én jong, eenzaamheid.

Groot was de opluchting toen we elkaar weer konden ontmoeten. Het verenigingsleven kwam weer op gang, de velden werden weer gevuld met sporters en onze vrijwilligers konden weer zorgdragen voor activiteiten waarbij we elkaar weer écht in de ogen konden kijken.

Mij heeft het laten zien hoe belangrijk juist echt contact, de ontmoeting van mens tot mens, de drijvende kracht is van onze Zaltbommelse samenleving. Hier ligt de kracht van samen. Waar we het collectieve belang boven het individuele belang weten te zien.

Online is het makkelijk om het individu de maat te nemen en te roepen vanuit je eigen gelijk. Het is in de ontmoeting waar je de ruimte moet zoeken om eerst te luisteren. Luisteren naar de ander en naar de rest van de samenleving. Er zijn grote uitdagingen voor ons als samenleving, als gemeenschap als gemeente. De coronacrisis, de oorlog in Oekraïne, de asielopvangcrisis, de energiecrisis en de wooncrisis.

De wereld om ons heen is complex en er gebeurt veel tegelijk. Het lijkt soms aantrekkelijk om ons te laten denken dat oplossingen simpel zijn. Extremen steken daarbij de kop op. Polarisatie helpt ons niet bij het aanpakken van complexe problemen en ondermijnen onze waardevolle democratie. Voor een weerbare samenleving moeten we elkaar blijven opzoeken, in gesprek blijven en zorgen voor elkaar.

Die basis van dingen samen aanpakken is dé grote kracht van onze Zaltbommelse samenleving. Midden in die complexe wereld kunnen we samen heel veel voor elkaar krijgen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan:

  • de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de Sporthal in Aalst en alle hulp die we daarbij kregen van velen
  • van mensen die hun huis beschikbaar stelden en vluchtelingen bij hen thuis opvingen
  • de ondernemers van bedrijventerrein Nederhemert die samen een prachtige open dag organiseerden
  • in Kerkwijk was ik aanwezig bij de opening van het 2e lichtjesfestijn, dat met heel veel vrijwilligers werd georganiseerd. Een prachtig feest
  • de Oranjevereniging Brakel organiseerde ook dit jaar weer een bruisend oud en nieuwfeest
  • in Aalst werd door een groot aantal vrijwilligers de voetbalkantine opgeknapt
  • ik heb, samen met mijn vrouw, genoten van een prachtige koningsdag in Poederoijen. Georganiseerd door Oranjevereniging Juliana
  • ik denk aan al die mensen die een koninklijke onderscheiding mochten ontvangen voor hun tomeloze inzet in het algemeen belang
  • en ik had de eer de Carnegiepenning uit te reiken aan Mark Bleijenberg die met gevaar voor eigen leven het leven heeft gered van William Kolbach die te water raakte met zijn auto

Samen kunnen we de samenleving dicht om ons heen vormgeven. We bouwen nieuwe woningen, er komt een nieuw cultureel centrum en we breiden uit in onze kernen. We organiseren hulp aan mensen die dat nodig hebben dichtbij, in hun vertrouwde omgeving. En we blijven, samen met partners en inwoners, werken aan een duurzame gemeente die we door kunnen geven aan volgende generaties.

We zijn onderweg naar het 25 jaar bestaan van onze gemeente Zaltbommel in 2024. In die 25 jaar hebben we verhalen gemaakt. Wie zijn we? Waarom wonen we zo graag in Zaltbommel en hoe zijn we hier ooit terecht gekomen? En wat wens je onze gemeente, onze gemeenschap, toe als we 50 jaar samen zijn? Hoe mooi zou het zijn als we die verhalen in het aankomende jaar kunnen ophalen. In gesprek met elkaar. Bij ontmoetingen, van mens tot mens. Ruimte gevend om naar de ander te luisteren.

In het aankomend jaar ga ik daarom graag in gesprek met mede inwoners van onze mooie gemeente. En neem daarbij dit schrift mee om de verhalen op te schrijven. Ik zal bij iedere ontmoeting de ander uitnodigen om ook een schrift aan te nemen en gesprekken aan te gaan.

Ik nodig alle aanwezigen hier uit om straks na afloop ook een schrijft mee te nemen. Om ook die ontmoeting en het gesprek aan te gaan. En om verslag te doen van het gesprek door de verhalen op te schrijven. Zo delen, en maken we, onze gedeelde geschiedenis en gezamenlijke toekomst. We verzamelen met elkaar verhalen op weg naar 25 jaar Zaltbommel. Aan het einde van dit jaar willen we alle verhalen bundelen tot een jubileumboek.

Omdat we samen de gemeenschap, de gemeente Zaltbommel, maken."

?>