"Dicht-bij-uw-bed"

Geplaatst op maandag 6 maart 2023

Column burgemeester Van Maaren.

"Heeft stemmen nu wel of geen nut? Een discussie die pas door twee mensen in de winkel gevoerd werd  terwijl ik in de rij stond. Een persoon vroeg aan de ander: ‘Ga je stemmen?’. De gesprekspartner zei: ‘Nee, ik heb geen idee waarvoor ik dan eigenlijk stem. Het is een te ver-van-mijn-bed show!’ Niets is echter minder waar…

Op 15 maart zijn de verkiezingen! Met uw stem voor de leden van de Provinciale Staten bepaalt u wie de volksvertegenwoordigers van de Provincie worden. Deze volksvertegenwoordigers bepalen het beleid van de provincie op de belangrijkste punten. Ook beslissen zij (mee) over bijvoorbeeld de aanleg van woonwijken, windmolenparken, natuurgebieden en doorgaande wegen. Zoals u leest zijn dit onderwerpen die direct invloed hebben op uw leefomgeving. Met uw stem heeft u bovendien ook (indirect) invloed op de leden van de Eerste Kamer. De leden van de Provinciale Staten kiezen hen namelijk.

En uw stem voor het waterschap? Ook die is van belang! Zoals u weet is onze gemeente omringd door water. Het waterschap, het oudste bestuursorgaan van Nederland, is verantwoordelijk voor het regionale waterbeheer. Zo zorgen ze voor schoon drinkwater, ‘droge voeten’ en alles wat daartussen valt. Zij bepalen wat met de waterschapsbelasting, die u betaalt, gebeurt. De rol van het waterschap wordt bovendien steeds groter. Dit komt door de klimaatverandering en daarmee het extremere weer. Bent u nog niet overtuigd? Kijk dan vooral eens op waterschapsverkiezingen.nl.

Oprecht hoop ik dat ik u met voorbeelden heb laten zien dat deze verkiezingen ‘dicht-bij-uw-bed’ ’zijn. Uw stem uitbrengen op 15 maart is erg belangrijk. Het gaat over uw omgeving. Twijfelt u nog? Spreek mij vooral aan of bezoek de verschillende websites. Ik hoop dat u gebruik maakt van uw stemrecht. Het is aan ons om onze democratie levend te houden."

Met vriendelijke groet,

P.C. (Pieter) van Maaren
Burgemeester Zaltbommel

?>